19:27 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
0 01
Βρείτε μας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βουλή, παρουσία μόλις 170 προσκεκλημένων λόγω του κορονοϊού.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βουλή σε τελετή η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την επιδημία του κορονοϊού καθώς ο αριθμός των προσκεκλημένων έχει περιοριστεί περίπου στους 170 αντί για τους 1.000 που προβλέπεται.

Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής μοναδικό αντικείμενο είχε την ορκωμοσία της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ορκωμοσία Προέδρου της Δημοκρατίας περιγράφεται στο άρθρο 33 του Συντάγματος.

Η διαδικασία της ορκομωσίας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Αρχικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδέχονται την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κεντρική είσοδο της Βουλής.

Τιμές αποδόθηκαν από στρατιωτικό άγημα πριν την είσοδο της κ. Σακελλαροπούλου στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

Την έναρξη της συνεδρίασης κηρύσσει ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, διαβάζοντας την προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής και την αντιφώνηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κ. Σακελλαροπούλου από τον κ. Τασούλα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 22ας Ιανουαρίου.

Η ορκωμοσία τελείται χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δίνει τον εξής όρκο ενώπιον της Βουλής:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

Στη συνέχεια, υπογράφεται το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Το τελετουργικό προβλέπει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και αμέσως μετά η νέα πρόεδρος και ο απερχόμενος πρόεδρος θα κατευθυνθούν στο Προεδρικό Γραφείο για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Θέμα:
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
Tags:
ορκωμοσία, Βουλή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK