20:10 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (156)
0 0 0
Βρείτε μας

Για 4η ημέρα συνεχίστηκε η εξέταση της Ξένης Δημητρίου από την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis η πρώην εισαγγελέας της Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά την εξέτασή της σήμερα, Τρίτη, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η ίδια μίλησε επίσης για στοχοποίηση των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι ήταν η 4η ημέρα που κατέθετε στην ειδική επιτροπή της Βουλής η κ. Δημητρίου, ενώ η εξέτασή της θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη.

Τι κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου στην Προανακριτική

Κατά την εξέτασή της, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η Ξένη Δημητρίου φέρεται να δήλωσε πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, είχε πει στην ίδια ότι πίσω από αρνητικό δημοσίευμα βρισκόταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν της μίλησε όμως για πιέσεις Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Επιπλέον, η ίδια φέρεται να αρνήθηκε ότι συνιστούσε παρέμβαση η επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στο γραφείο της, λίγες ώρες προτού διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται, επίσης, να αναφέρθηκε στον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, λέγοντας ότι κρατούσε για τρία χρόνια (2014-2017) υπόθεση για τρεις βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι μάλιστα είχαν διατελέσει και υπουργοί.

«Ζήτησα να μην προαχθεί ο κ. Αθανασίου και γι' αυτό, αλλά και για το γεγονός ότι όταν κλήθηκαν να συναντηθούν στη Χάγη εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή στοιχείων της υπόθεσης Panama Papers, είπε στην υπηρεσία ότι πήγε, αλλά δεν είχε πάει» φέρεται να είπε η κα Δημητρίου.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί δόκιμο να συμμετέχει πρώην δικαστικός του επιπέδου Παπαγγελόπουλου σε μυστική συνάντηση επίλυσης διαφοράς μεταξύ εκδότη και επιχειρηματία, η Ξένη Δημητρίου απάντησε: «Εγώ ποτέ δεν θα γινόμουν πολιτικός!»

Τέλος, σε ερώτηση αν έχει ευθύνες η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για την παραγραφή της υπόθεσης του Παναγιώτη Κουρουμπλή (σ.σ. σχετικά με μη ανατιμολόγηση φαρμάκων), παρότι μάλιστα είχαν προηγηθεί τρεις αναφορές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Ξένη Δημητρίου φέρεται να είπε «πως αν ισχύουν αυτά που περιγράφονται από τον ερωτώντα βουλευτή, υπάρχει πειθαρχικό αδίκημα».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάθεση Δημητρίου καταρρίπτει την επιχείρηση της ΝΔ να μετατρέψει το σκάνδαλο σε υπόθεση σκευωρίας

Τη δήλωση της Ξένης Δημητρίου ότι «η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο» επικαλούνται πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «καταρρίπτει πλήρως την κατασκευασμένη επιχείρηση της ΝΔ να μετατρέψει το αυταπόδεικτο και διεθνές σκάνδαλο σε υπόθεση “σκευωρίας”».

«Η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο και καλώς ερευνάται. Η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους, με όλα τα μέσα (μηνύσεις, στοχοποίηση κ.λπ.) στους Εισαγγελείς Διαφθοράς, είναι πρωτοφανής και αθέμιτη» είναι η φράση της Ξένης Δημητρίου που επικαλούνται οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν, η επισήμανση αυτή καταρρίπτει πλήρως την κατασκευασμένη επιχείρηση της ΝΔ να μετατρέψει το αυταπόδεικτο και διεθνές σκάνδαλο σε υπόθεση «σκευωρίας».

«Προφανής στόχος τους ήταν και είναι να παγώσει η έρευνα στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Τώρα έγινε απολύτως αντιληπτό γιατί προσπάθησαν να παραποιήσουν την κατάθεση της κυρίας Δημητρίου. Φοβόντουσαν την αλήθεια και όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της προ-ανακριτικής επιτροπής» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Χαρακτηρίζοντας «ποταμό» την κατάθεση της Ξένης Δημητρίου, επισημαίνουν ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε στις εξής πέντε αποκαλύψεις:

  1. Για τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος και αυτός, χρόνια μετά την αποχώρησή του, «θυμήθηκε» εξωθεσμικές πιέσεις, αποκάλυψε ότι για τρία χρόνια (2014-2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για off shore τριών πρώην υπουργών της ΝΔ. Η υπόθεση ήταν γνωστή από τότε στην Ελένη Ράικου. Αποτέλεσμα της μεθόδευσης ήταν να παραγραφούν τα αδικήματα των τριών πρώην υπουργών.
  2. Ο κ. Αθανασίου δεν προήχθη στο δικαστικό σώμα εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και για το γεγονός ότι σε συνάντηση Εισαγγελέων στη Χάγη, προκειμένου να ανταλλάξουν στοιχεία για τα Panama Papers, είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε, ενώ αυτό δεν συνέβη.
  3. Οι Ράικου και Αγγελής επινόησαν τις καταγγελίες κατά του Παπαγγελόπουλου έναν χρόνο μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν είχαν αναφέρει το παραμικρό για όσα όψιμα καταγγέλλουν τώρα περί εκβιασμών, πιέσεων και «Ρασπούτιν».
  4. Η κ. Ράικου δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν χρήματα από τη Novartis στον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον σύζυγό της.
  5. Ο Νικόλαος Μανιαδάκης δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας από τη στιγμή που «είπε όσα είπε» μόνο όταν κατέστη κατηγορούμενος.

Κύκλοι της Προανακριτικής: Ήξεραν για Παπαγγελόπουλο και δεν έκαναν τίποτα

Από την πλευρά τους, κύκλοι της προανακριτικής επιτροπής σχολίασαν ότι «η απελπισία γεννά φαντάσματα».

«Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς ο κ. Βαξεβάνης και η παρέα του βλέπουν -ως συνήθως- νέους ύποπτους και off shore. Τώρα λοιπόν αποδίδουν άλλα πράγματα από αυτά που πραγματικά είπε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, “ξεχνώντας” πως σήμερα η ίδια εκ νέου επιβεβαίωσε ότι ο κ. Αγγελής της είχε πει ότι πίσω από τη στοχοποίησή του ήταν ο Παπαγγελόπουλος και όταν μιλούσαν για Ρασπούτιν και μεθοδεύσεις, όλοι ήξεραν ότι αναφέρεται σε Παπαγγελόπουλο».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι «η κα Δημητρίου πήρε αποστάσεις και από την αντιθεσμική συνάντηση» Παπαγγελόπουλου - Παππά και Μιωνή στο Μαξίμου.

Και κατέληξαν:

«Όλοι λοιπόν ήξεραν όταν έγραφε ο κ. Αγγελής "Ρασπούτιν" σε ποιον αναφερόταν. Δυστυχώς όμως οι καταγγελίες αντί να ελεγχθούν άμεσα, έπρεπε να περάσουν έξι μήνες και ένα δημοσίευμα στον Τύπο για να διατάξει η εισαγγελέας τη διερεύνησή τους. Ερωτηματικό αποτελεί γιατί η κυρία εισαγγελέας, όταν εξετάστηκε από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, κύριοι Σοφουλάκη και Ζαχαρή, στην ερώτηση για Ρασπούτιν, δήλωσε άγνοια. Επίσης γιατί εκεί δεν απάντησε αυτό που αποκάλυψε στην επιτροπή μας, ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Παπαγγελόπουλος. Όσο κάποιοι φίλοι του κ. Αρτεμίου διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα και ανακαλύπτουν δήθεν off shore, με βουλευτές που ποτέ δεν ειπώθηκαν, δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αποκάλυψη ότι μετά την παραίτηση Αγγελή, όλοι στον Άρειο Πάγο και στην κυβέρνηση ήξεραν ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Παπαγγελόπουλος και δεν έκαναν τίποτα».

Επιστολή δημοσιογράφου στην Προανακριτική

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Προανακριτικής, ζητώντας να της χορηγηθούν τα πρακτικά της κατάθεσης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή διότι προτίθεται να καταθέσει έγκληση σε βάρος του για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση.

«Επειδή πληροφορήθηκα από τον Τύπο και μερίδα των sites ότι μέρος της κατάθεσης ενώπιόν σας του Σάμπυ Μιωνή με αφορά, επειδή προτίθεμαι να καταθέσω σε βάρος του έγκληση για ψευδορκία, απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα αδικήματα, και επειδή έχω έννομο συμφέρον, σας παρακαλώ, όπως μου χορηγήσετε τα πρακτικά της κατάθεσής του ενώπιόν σας» αναφέρει η κα Παπαδάκου.
Θέμα:
Υπόθεση Novartis (156)
Tags:
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ΣΥΡΙΖΑ, Ξένη Δημητρίου, προανακριτική επιτροπή, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK