06:22 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη στη μετά κορονοϊό εποχή. Τι δήλωσε για τον Σωτήρη Τσιόδρα. Απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη δημόσια παρέμβαση μετά την έναρξη της «χαλάρωσης» των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως η τήρηση των φυσικών αποστάσεων, ήρθαν για να μείνουν.

«Πρέπει να επιμένουμε σ’ αυτές τις συνταγές, για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» έσπευσε να προσθέσει και παραδέχθηκε ότι «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω».

«Εάν δεν είχαμε δουλέψει όλοι μαζί, δεν θα πετυχαίναμε» συνέχισε, ευχαριστώντας τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.

«Λάθος να ακούσω τις δημοσκοπήσεις για τα Δημοτικά»

Ειδική αναφορά έκανε στην επαναλειτουργία των σχολείων, τονίζοντας ότι «θα ήταν λάθος να ακούσω τις δημοσκοπήσεις και να μην ανοίξουμε τα Δημοτικά».

«Οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα. Είναι η πιο σωστή ώρα, καθώς τα κρούσματα είναι πολύ λίγα» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο», καθώς το διάστημα της αποχής –έξι μήνες (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των θερινών διακοπών)– είναι πολύ μεγάλο.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, καθώς «είναι καλύτερο να βρίσκονται σ’ ένα οργανωμένο περιβάλλον παρά έξω». «Είναι πιο εύκολο να τηρούν τα μέτρα σε μία οργανωμένη δομή».

Πώς ελήφθη η απόφαση για lockdown

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις πρώτες στιγμές της πανδημίας, όταν ελήφθη η απόφαση για την επιβολή lockdown.

«Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις στην Κίνα. Όταν αρχίσαμε να βλέπουμε τα κρούσματα στην Ιταλία, ήμασταν σίγουροι ότι θα πάρει διαστάσεις πανδημίας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξει το πρώτο κρούσμα. Κάναμε στην Πάτρα το σωστό» επισήμανε, αναφερόμενος στην απόφαση ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Και διαβεβαίωσε: «Έπρεπε να πάμε σε lockdown. Και πήρα την απόφαση να το κάνουμε αμέσως. Εάν το κάναμε δύο εβδομάδες αργότερα, θα είχαμε θρηνήσει περισσότερα θύματα».

«Δεν φανταζόμουν μια διπλή κρίση»

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι στις αρχές του 2020, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγους μήνες αργότερα «θα είχαμε μια διπλή κρίση».

«Δεν μπορούσα να φανταστώ στις αρχές του 2020 ότι θα αντιμετωπίζαμε μια διπλή κρίση (υγειονομική και μεταναστευτική). Η πολιτική είναι γεμάτη απρόοπτα. Επιδείξαμε προσαρμοστικότητα, γρήγορες αποφάσεις».

Διαβεβαίωσε δε ότι «δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση των δύο αυτών κρίσεων.

«Η γνώμη μας μετράει περισσότερο»

Ειδική αναφορά έκανε, επιπλέον, στην «εικόνα» της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Το κράτος λειτούργησε και εξέπληξε με την ταχύτητά του. Οι ξένοι μάς βλέπουν με άλλο μάτι. Ανοίγονται νέες ευκαιρίες μ’ αυτή τη νέα εικόνα που χτίζει η Ελλάδα».

Και πρόσθεσε: «Ως αξιόπιστη χώρα σήμερα, διεκδικούμε και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διεκδικεί –όχι δανεικά– απευθείας μεταβιβάσεις από την Ε.Ε., στη γραμμή που άνοιξαν η Γαλλία και η Γερμανία. Η γνώμη μας, σήμερα, μετράει περισσότερο».

Όχι προβλέψεις για την ύφεση

Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία, υποστήριξε ότι «δεν θα κάνει κάποια πρόβλεψη για την ύφεση», ενώ υπενθύμισε ότι στο παρελθόν είχε μιλήσει για συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 5% και 10%.

Κάλεσε, μάλιστα, τις τράπεζες να μην είναι τόσο σφιχτές και να διευκολύνουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Star
© Φωτογραφία : Γραφείο του Πρωθυπουργού/DIMITRIS PAPAMITSOS

«Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης».

Αναφορικά με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να μπούμε σε μια πλειοδοσία παροχών», παρότι δήλωσε έτοιμος να συζητήσει ό,τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί»

Ερωτηθείς για την αγορά εργασίας και τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε με νόημα ότι η ζημιά πρέπει να μοιραστεί.

«Δεν ξέρω πόσο θα είναι η ανεργία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό. Χτίζουμε από το μηδέν, γιατί Απρίλιο – Μάιο είχαμε μηδενική κίνηση. Αλλά πιστεύω ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν».

«Πρέπει και οι επιχειρηματίες του κλάδου να πάρουν το ρίσκο. Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί αρχικά στο κράτος, μετά στον επιχειρηματία και ένα μικρό μερίδιο στους εργαζόμενους».

Η ξεχωριστή αναφορά για τον κ. Τσιόδρα

Ειδική αναφορά έκανε στον Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοινώνοντας ότι θα παραμείνει σύμβουλός του.

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός μου. Δεν έχει λόγο να κάνει ενημερώσεις με την ίδια συχνότητα. Θα παραμείνει σύμβουλος μου για τέτοια θέματα».

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

«Θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, μετά το καλοκαίρι. Η επιβάρυνση της εργασίας είναι πολύ μεγάλη. Εκλεχθήκαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις».

Τι δήλωσε για την Τουρκία

Εκτός του ζητήματος του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την Τουρκία, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο στον Έβρο.

«Δεν έγινε τίποτα στην Τουρκία. Τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία είναι καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά, όπως και τμήμα δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά. Δεν είναι συνοριακή διαφορά. Είναι τεχνικό ζήτημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, διαβεβαίωσε ότι ο φράκτης στον νότιο Έβρο θα κατασκευαστεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Θα κάνουμε τον φράκτη στο νότιο τμήμα του Έβρου. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Το κάνουμε στο ελληνικό έδαφος, όπως έγινε και στο βόρειο τμήμα του Έβρου».

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, ήταν ξεκάθαρος:

«Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελα. Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θα πέσουν οι τόνοι, χωρίς καμία υποχωρητικότητα. Είμαστε σίγουροι για το δίκιο μας».

Όχι σε εκλογές ή ανασχηματισμό

Τέλος, ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε σενάριο περί πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού:

«Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει την κυβέρνηση με αρκετή εμπιστοσύνη. Το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Πήρα εντολή τετραετίας. Μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση. Ο πυρήνας της πολιτικής, παραμένει ίδιος. Είμαστε πιο ισχυροί πολιτικοί σήμερα. Είμαστε κυβέρνηση 10 μηνών. Ανεύθυνη η συζήτηση για πρόωρες εκλογές».

«Δεν είναι του παρόντος ο ανασχηματισμός. Θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της, δουλεύει καλά» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Νεα μηνύματα
 • 20:46

  Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη

 • 20:45

  Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές

  Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Εκλογές γιατί και για ποιον λόγο; Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει την κυβέρνηση με αρκετή εμπιστοσύνη. Το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Πήρα εντολή 4ετίας. Μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση. Ο πυρήνας της πολιτικής, παραμένει ίδιος. Είμαστε πιο ισχυροί πολιτικοί σήμερα. Είμαστε κυβέρνηση 10 μηνών. Ανεύθυνη η συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Δεν είναι του παρόντος ο ανασχηματισμός. Θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της, δουλεύει καλά.

 • 20:42

  «Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο»

  Θα κάνουμε τον φράκτη στο νότιο τμήμα του Έβρου. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Το κάνουμε στο ελληνικό έδαφος, όπως έγινε και στο βόρειο τμήμα του Έβρου. Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελα. Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θα πέσουν οι τόνοι, χωρίς καμία υποχωρητικότητα. Είμαστε σίγουροι για το δίκιο μας.

 • 20:41

  «Δεν υπάρχει συνοριακό πρόβλημα με την Τουρκία»

  Δεν έγινε τίποτα στην Τουρκία. Τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία είναι καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά, όπως και τμήμα δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά. Δεν είναι συνοριακή διαφορά. Είναι τεχνικό ζήτημα.

 • 20:38

  Προτεραιότητα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών

  Προτεραιότητα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, μετά το καλοκαίρι. Η επιβάρυνση της εργασίας είναι πολύ μεγάλη. Εκλεχθήκαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις.

 • 20:36

  «Καινούριο σύστημα υγείας»

  Έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε ένα καινούριο σύστημα υγείας και θα μπολιάζεται με καλές τακτικές του ιδιωτικού τομέα, αλλά η βάση θα είναι η δωρεάν και καθολική πρόσβαση όλων των Ελλήνων.

 • 20:35

  Μητσοτάκης: Ο Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός μου

  Ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός μου. Δεν έχει λόγο να κάνει ενημερώσεις με την ίδια συχνότητα. Θα παραμείνει σύμβουλος μου για τέτοια θέματα.

 • 20:33

  «Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί»

  Δεν ξέρω πόσο θα είναι η ανεργία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό. Χτίζουμε από το μηδέν, γιατί Απρίλιο – Μάιο είχαμε μηδενική κίνηση. Αλλά πιστεύω ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Πρέπει και οι επιχειρηματίες του κλάδου να πάρουν το ρίσκο. Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί αρχικά στο κράτος, μετά στον επιχειρηματία και ένα μικρό μερίδιο στους εργαόμενους.

 • 20:31

  Μητσοτάκης: Είμαι εδώ να συζητήσουμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

  Θα ήθελα από τις τράπεζες να μην είναι τόσο σφικτές. Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας. Δεν πρέπει να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών. Εάν η αντιπολίτευση έχει προτάσεις, είμαι εδώ να τις συζητήσουμε

 • 20:29

  «Δεν θα κάνω πρόβλεψη για την ύφεση»

  Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για την ύφεση. Έχω πει ότι θα είναι μεταξύ 5% και 10%. Σήμερα περπάτησα στον Πειραιά. Είδα μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

 • 20:28

  «Η Ευρώπη άρχισε να κινείται γρήγορα»

  Η Ευρώπη άρχισε να κινείται γρήγορα. Πρώτα η ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων. Έγινε άρση των περιορισμών με τις κρατικές ενισχύσεις και τα πλεονάσματα. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα εν μέσω αυτής της κρίσης.

 • 20:26

  Μητσοτάκης: Μετράει περισσότερο η γνώμη μας σήμερα

  Το κράτος λειτούργησε και εξέπληξε με την ταχύτητά του. Οι ξένοι πια μας βλέπουν με άλλο μάτι. Ανοίγονται νέες ευκαιρίες μ’ αυτή τη νέα εικόνα που χτίζει η Ελλάδα. Ως αξιόπιστη χώρα σήμερα, διεκδικεί και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διεκδικεί – όχι δανεικά – απευθείας μεταβιβάσεις από την Ε.Ε., στη γραμμή που άνοιξαν η Γαλλία και η Γερμανία. Η γνώμη μας, σήμερα, μετράει περισσότερο στην Ευρώπη.

 • 20:23

  «Είχα καιρό να βρεθώ μαζί με τα τρία παιδιά μου»

  Θα φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ. Θα έχει στον πυλώνα αυξημένο αριθμό ΜΕΘ. Δεν θα είναι μόνο αυτό. Και σε προσωπικό επίπεδο, όλοι περάσαμε λίγο χρόνο με την οικογένειά μας. Είχα καιρό να βρεθώ μαζί με τα τρία παιδιά μου.

 • 20:21

  «Δεν περίμενα ότι θα έχουμε μια διπλή κρίση»

  Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και υγειονομικής κρίσης. Δεν μπορούσα να φανταστώ στις αρχές του 2020, όταν θα αντιμετωπίζαμε μια διπλή κρίση. Η πολιτική είναι γεμάτη απρόοπτα. Επιδείξαμε προσαρμοστικότητα, γρήγορες αποφάσεις.

 • 20:20

  Μητσοτάκης: Στοχευμένο lockdown από τον Οκτώβριο

  Τον Οκτώβριο θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ. Θα έχουμε ενισχυθεί υγειονομικά. Θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα. Μπορεί και να έχουμε φάρμακο. Επίσης θα υπάρχει καλύτερη απάντησε. Δηλαδή θα υπάρχει στοχευμένο lockdown και όχι γενικό και οριζόντιο. Θα είμαστε πιο έτοιμοι και προετοιμασμένοι.

 • 20:18

  Μητσοτάκης: Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά

  Τα καταφέραμε ενώ όλοι πίστευαν ότι θα αποτύχουμε. Τα μέτρα που λάβαμε, δεν ήταν αστυνομικού χαρακτήρα. Πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν μαζί μας. Σώθηκαν ζωές με τα μέτρα. Η κατάσταση θα ήταν χειρότερα, αν είχαμε αργήσει. Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά.

 • 20:15

  Οι πρώτες στιγμές που αποφασίστηκε το lockdown

  Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις στην Κίνα. Όταν αρχίσαμε να βλέπουμε τα κρούσματα στην Ιταλία, ήμασταν σίγουροι ότι θα πάρει διαστάσεις πανδημίας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξει το πρώτο κρούσμα. Κάναμε στην Πάτρα το σωστό. Έπρεπε να πάμε σε lockdown. Και πήρα την απόφαση να το κάνουμε αμέσως. Εάν το κάναμε δύο εβδομάδες αργότερα, θα είχαμε θρηνήσει περισσότερα θύματα. Μία μέρα αμφιταλαντεύτηκα για την απόφαση του lockdown

 • 20:12

  Κάλεσμα του Μητσοτάκη στους γονείς

  Καλώ τους γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Είναι καλύτερο να βρίσκονται σε ένα οργανωμένο περιβάλλον και όχι έξω. Είναι πιο εύκολο να τηρούν τα μέτρα σε μία οργανωμένη δομή

 • 20:11

  Μητσοτάκης: Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο

  «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο. Είναι μεγάλο το διάστημα των έξι μηνών χωρίς σχολείο. Θα ήταν λάθος να ακούσω τις δημοσκοπήσεις και να μην ανοίξουμε τα δημοτικά. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα. Είναι η πιο σωστή ώρα, καθώς τα κρούσματα είναι πολύ λίγα»

 • 20:09

  «Όσο πιο γρήγορα τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη»

  Δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι στους τουρίστες. Αισθανόμαστε ασφαλείς. Ψεύτικο το δίλημμα ανάπτυξης ή προστασίας της υγείας. Όσο πιο γρήγορα πάρουμε μέτρα για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη

 • 20:09

  Μητσοτάκης: Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσω πίσω

  Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσω πίσω. Τα έχουμε αφήσω όλοι μαζί. Εάν δεν είχαμε δουλέψει όλοι μαζί, δεν θα τα πετυχαίναμε. Έπρεπε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα.

 • 20:07

  Μητσοτάκης: Τα μέτρα ήρθαν να μείνουν

  «Τα μέτρα προσωπικής υγιεινής ήρθαν για να μείνουν. Πρέπει να επιμένουμε σ’ αυτές τις συνταγές για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας»

 • 20:05

  Ξεκίνησε η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη

 • 19:59

  Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός

  Κυριάκος Μητσοτάκης

  Στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη ο Μητσοτάκης – Το πρόγραμμα

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων, ενώ θα επισκεφθεί και το ΑΧΕΠΑ.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 19:59

  Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον Πειραιά

  Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πειραιά, 25 Μαΐου του 2020

  Μητσοτάκης: Η αγορά αρχίζει και κινείται - Άλλαξε το κλίμα με την εστίαση

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο κέντρο του Πειραιά, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και περαστικούς. Αισιόδοξος για την εστίαση και τον τουρισμό.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 19:58

  Συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Star

live
Μητσοτάκης: Στοχευμένο lockdown από Οκτώβριο, αν χρειαστεί - Ο Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός μου
+
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK