12:56 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (151)
0 0 0
Βρείτε μας

Εξελίξεις σημειώθηκαν στην υπόθεση Novartis, καθώς σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία κατέληξαν οι αμερικανικές αρχές. Την ίδια στιγμή, η προανακριτική της Βουλής οδεύει σε ολοκλήρωση των εργασιών της.

Προς την ολοκλήρωση των εργασιών της οδεύει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την πιθανή διάπραξη αδικημάτων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μεταξύ αυτών και για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis.

Την ίδια στιγμή, με εξωδικαστικό συμβιβασμό έκλεισε στις ΗΠΑ η υπόθεση Novartis. Η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και ορισμένες τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233,9 εκατ. δολάρια στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 112,8 εκατ. δολάρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ολοκληρώνεται η προανακριτική Novartis στη Βουλή

Την Πέμπτη, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πέρασε την πόρτα της προανακριτικής για να εξεταστεί για το κατηγορητήριο που τον βαρύνει.

Οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου διέψευσαν πληροφορίες περί αποχώρησης του πρώην αναπληρωτή υπουργού από την επιτροπή, καταγγέλλοντας ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματά του, όπως ότι δεν κλήθηκαν «ουσιώδεις μάρτυρες» και ότι υπάρχουν «προειλημμένες αποφάσεις για παραπομπή».

«Καταγγέλλοντας όλα τα ανωτέρω και πολλά άλλα, που αποτελούν σαφή παραβίαση των θεμελιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κ. Παπαγγελόπουλου και παραβιάζοντας κάθε έννοια Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Δικαίου, δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σ' αυτή την παρωδία, που γελοιοποιεί τους κοινοβουλευτικούς και τους δικαστικούς θεσμούς» ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισής του, Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα.

Με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η προανακριτική επιτροπή έλαβε παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου για να ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την 15η Ιουλίου προκειμένου τα κόμματα να παραδώσουν τις πορισματικές τους θέσεις και αυτές στη συνέχεια να παραδοθούν στον πρόεδρο της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από την επιτροπή ξεπερνά τις 200.000 σελίδες. Πάνω σε αυτό τα κόμματα θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις πορισματικές τους θέσεις μέχρι τις 15 Ιουλίου όποτε και η επιτροπή θα ρίξει «αυλαία».

Ποιοι «παρέλασαν» και ποιοι δεν εμφανίστηκαν στην προανακριτική

Η συγκεκριμένη προανακριτική ήταν η πρώτη στα μεταπολιτευτικά χρονικά που δίχως να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, κλήθηκε, με νέα απόφαση της Ολομέλειας, να διεξαγάγει προκαταρκτική εξέταση για νέα αδικήματα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δηλαδή η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εξετάστηκαν οι εξής μάρτυρες:

 • Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas.
 • Νικόλαος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου».
 • Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis.
 • Νικόλαος Μανίας, ειδικός στα συστήματα τιμολόγησης φαρμάκων, ανεξάρτητος αναλυτής-συνεργάτης υπουργείων που εμπλέκονταν στην τιμολόγηση.
 • Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή.
 • Εμμανουήλ Βουλκίδης, εκδότης-διαφημιστής με ειδικότητα στον τομέα της υγείας.

Επίσης:

 • Κωνσταντίνος Ράνος, ειδικός στα οικονομικά του φαρμάκου, διετέλεσε σύμβουλος υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης.
 • Μάξιμος Σαράφης, προστατευόμενος μάρτυρας.
 • Αικατερίνη Κελέση, προστατευόμενος μάρτυρας.
 • Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
 • Ελένη Ράικου: Αντεισαγγελέας Εφετών, προκάτοχος της σημερινής προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
 • Παναγιώτης Αθανασίου: πρώην οικονομικός εισαγγελέας.

Ακόμη:

 • Γεωργία Τσατάνη, εισαγγελική λειτουργός που έχει συνταξιοδοτηθεί.
 • Ευγενία Κυβέλου, εισαγγελική λειτουργός.
 • Ξένη Δημητρίου, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
 • Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, εισαγγελικός λειτουργός.
 • Ιωάννης Μωραϊτάκης, εισαγγελικός λειτουργός.

Τέλος:

 • Γεώργιος Γρίβας, εισαγγελικός λειτουργός.
 • Σάμπυ Μιωνής, επιχειρηματίας.
 • Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέλος της προανακριτικής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας.
 • Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος της προανακριτικής επιτροπής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας.

Η προανακριτική είχε αποφασίσει να καλέσει ανωμοτί για εξηγήσεις και τρία μη πολιτικά πρόσωπα: τον εκδότη, Ιωάννη Φιλιππάκη, τον εκδότη-αρθρογράφο, Αλέξανδρο Τάρκα και τη δημοσιογράφο, Γιάννα Παπαδάκου. Ωστόσο, μετά τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου ότι δεν μπορεί να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα, δεν ελήφθη απόφαση να κληθούν ούτε ως απλοί μάρτυρες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Τέλος, στην επιτροπή δεν κατέθεσαν ποτέ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς, Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης. Στην προανακριτική επιτροπή έχουν όμως διαβιβαστεί οι έγγραφες εξηγήσεις τους ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό έκλεισε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Novartis για πρώην και νυν θυγατρικές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και η Novartis Hellas.

Συνολικά η Novartis AG και η Alcon Pte, μια πρώην μονάδα της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσουν πάνω από 346 εκατ. δολάρια, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

H Novartis Hellas θα πληρώσει 225 εκατ. δολάρια, ενώ η Alcon Pte καλείται να πληρώσει 8,9 εκατ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολάρια για το διακανονισμό σχετικών αστικών χρεώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών γίνεται λόγο για αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η Novartis στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες, με δωροδοκία επαγγελματιών υγείας για την προώθηση των φαρμάκων της.

Σημειώνεται ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών ούτε στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ούτε και της ίδιας της εταιρείας.

ΝΔ: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Και προσθέτει:

«Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο "μαγαζί" του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών όσο και των αμερικανικών αρχών».

«Τι έχουν να πουν τώρα, οι "μαγαζάτορες" του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη; Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται» συνεχίζει η ανακοίνωση της ΝΔ.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση – κόλαφος που ισοπεδώνει την προπαγάνδα περί σκευωρίας

Για απόφαση – κόλαφο που «ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Και πρόσθεσε:

«Αναμένουμε να δούμε πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο κ. Μητσοτάκης. Ίσως έτσι να εξηγείται η απόφασή του να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή που του ήταν ήδη γνωστή...»
Θέμα:
Υπόθεση Novartis (151)
Tags:
προανακριτική επιτροπή, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ΗΠΑ, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK