18:18 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Πυρά ξανά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. 

Για την ανάγκη η Ελλάδα να επανέλθει σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και στον ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. 

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιο με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την οικονομική κρίση και εάν θα επιλέξει να «δραπετεύσει». 

Τόνισε δε ότι θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και από το αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021.

«Είναι σημαντικό αν οι εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με υφεσιακές μεταρρυθμίσεις, αν θα συνδεθούν με μνημονιακού χαρακτήρα επιλογές. Είναι πολύ κρίσιμο αν θα ισχύσει ή όχι η ρήτρα διαφυγής το 2021. Αν όχι, θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μέτρα σύντομα, μέτρα λιτότητας, θα πυροδοτήσουν τον υφεσιακό κύκλο. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιλέξει να τα κρύψει αυτά από τον ελληνικό λαό, ή να μιλήσει με ειλικρίνεια. Αν έχει επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει. Τον Αύγουστο θα μάθουμε» ανέφερε.

Ο κ Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και για την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή απέφευγε να πιέσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές. Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον Έβρο, διέκοψε κάθε δίαυλο με την 'Αγκυρα. Τώρα επιχειρεί να ξανανοίξει διαύλους και την ίδια στιγμή να ισσοροπήσει με τον κ. Σαμαρά που τον προειδοποιεί κατά του διαλόγου. Και βέβαια, ούτε κυρώσεις ζητάει, ούτε από την Μέρκελ απαιτεί αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, ούτε προβάινει στην επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκτείνει στην Κρήτη. Εμείς θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη στάση απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας».

Τέλος, σημείωσε πως όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά κάνουν λάθος.

«Είμαστε υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως-όπως, και ό,τι νάναι».
Απευθύνθηκε δε, στον πρωθυπουργού λέγοντας πως «τον προειδοποιούμε να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε».
Tags:
εξωτερική πολιτική, Τουρκία, οικονομία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK