15:03 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Νέα μέτρα στήριξης της εργασίας ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή και ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα απαντήσει στις αιτιάσεις που έθεσε η κα Γεννηματά και ταυτόχρονα θα ανακοινώσει μια σειρά από «πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας» που μπορούν πλέον να παρουσιαστούν καθώς η κυβέρνηση έχει όλα τα δεδομένα στη διάθεσή της.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επένδυση στο Ελληνικό υπογραμμίζοντας τη σημασία της, ενώ στάθηκε και στην απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου: «Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας έχει αποκατασταθεί πλήρως η κοινοβουλευτική τάξη και κανονικότητα, παρά τις αντιξοότητες λόγω κορονοϊού».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 «είναι μια θεωρητική άσκηση» και πρόσθεσε ότι «η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Ακόμη, όπως είπε, το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε.

«Δραματικές οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο»

Παρ' όλ' αυτά, παραδέχτηκε ότι «οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα είναι δραματικές στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο».

«Το ξέρουμε, δεν το κρύψαμε ποτέ» είπε και πρόσθεσε ότι «βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι σε αυτή τη φάση η οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί τις θέσεις εργασίας.

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η στήριξη των ευάλωτων.

Αναφερθείς στην κριτική της κα Γεννηματά για το πρόγραμμα «Συν-εργασία», ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι πρόκειται για «μισή δουλειά, μισό μισθό».

«Μισή δουλειά, μισός μισθός; Αλήθεια, κ. Γεννηματά; Κάποιος, δουλεύοντας σχεδόν μισές ώρες, παίρνει σχεδόν το 100% του μισθού του. Πάρτε το πίσω. Από εσάς δεν το περίμενα» τόνισε και υποστήριξε ότι τέτοια προγράμματα υλοποιήθηκαν πρώτη φωτιά από τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία και τον καγκελάριο Σρέντερ.

Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Επειδή σε αυτή την κρίση κρατάμε πυρομαχικά, είμαι σήμερα σε θέση να ανακοινώσω μια ακόμη δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης πριν ανακοινώνει τα νέα μέτρα.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι τα εξής:

  • Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις που ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 είναι κατά 35% λιγότερος από του πρώτου εξαμήνου του 2019.
  • Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής φόρου θα κυμαίνεται από το 30% στο 70%.
  • Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή τις επιχειρήσεις που καταγράφουν τουλάχιστον 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους (σ.σ. Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο). Δηλαδή όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή φόρου.
  • Μισή προκαταβολή φόρου θα καταβάλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Επίσης:

  • Εγκαινιάζουμε τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ. Θα αφορά πλέον και ατομικές επιχειρήσεις.
  • Η επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» επεκτείνεται για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
  • Οι εποχικές επιχειρήσεις (δηλαδή που κάνουν τουλάχιστον 50% του τζίρου τους Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Πρόσκληση στην αντιπολίτευση για διάλογο

«Δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης, είναι βαθιά και είναι επώδυνη κυρίως για τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε πάντα εδώ να συζητήσουμε με την αντιπολίτευση, να αντιπαρατεθούμε και να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση έρχεται καλόπιστα από την αντιπολίτευση» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε αυτό να συμβεί και με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που, όπως είπε, έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα. Ζήτησε, μάλιστα,να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης.

«Αυτό προϋποθέτει μια ματιά που δεν θα στηρίζεται σε καταστροφολογία, στείρα αντιπολίτευση και δεν θα προσπαθεί να κάνει μια αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια και μια εικόνα χώρας που ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι αυτό το επίπεδο του διαλόγου» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Tags:
κορονοϊός, μέτρα στήριξης, Βουλή, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK