12:45 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τάχθηκε στο πλευρό του Χρήστου Ροζάκη, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις για το Καστελλόριζο. Έκανε λόγο για κανιβαλισμό.

Στο πλευρό του Χρήστου Ροζάκη, επιστημονικού συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Ο κ. Ροζάκης είναι ένας διακεκριμένος νομικός και δικαστής. Έχει υπηρετήσει και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα από τις πιο σημαντικές θέσεις διεθνών Οργανισμών και Δικαστηρίων» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε: «Ο κανιβαλισμός που υπέστη αυτές τις ημέρες επειδή εξειδίκευσε την επιστημονική του θέση που παρέπεμπε στην επήρεια των νησιών είναι απαράδεκτος».

«Ο επικίνδυνος εθνολαϊκισμός επί των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής έχει στοιχίσει διαχρονικά στη χώρα πάρα πολύ» υπενθύμισε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δήλωση Ροζάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ροζάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV, είχε υποστηρίξει ότι το Καστελλόριζο «είναι απομονωμένο», «απομακρυσμένο από τη Ρόδο» και βρίσκεται «κοντά στις ακτές της Τουρκίας». 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα... Το Καστελλόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το Καστελλόριζο είναι κοντά στις τουρκικές ακτές κι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου», ο κ. Ροζάκης απάντησε:

«Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελλόριζο». Μάλιστα, εξήγησε ότι «η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα» και παρατήρησε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο «βεβαίως» και έχει υφαλοκρηπίδα.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Από την πλευρά τους, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Ροζάκη απηχούν προσωπικές του απόψεις και σε καμία περίπτωση θέσεις του Υπουργείου.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν, επίσης, ότι η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη ως προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ έχει λήξει από τις 7 Ιουνίου και σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).

Tags:
Τουρκία, Δωδεκάνησα, Καστελλόριζο, εξωτερική πολιτική, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK