02:16 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 01
Βρείτε μας

Σε καταδίκη της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί, το βράδυ της Παρασκευής και αμέσως μετά το διάγγελμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρει πως η πράξη αυτή επηρεάζει τόσο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα.

«Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερντογάν: Ανοίγουμε την Αγία Σοφία για προσευχή στις 24 Ιουλίου

Πριν την παρέμβαση Μητσοτάκη, είχε προηγηθεί διάγγελμα προς τον λαό της Τουρκίας, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, υπογράμμισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους υπό το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο αυθεντικό».

Έπειτα, υποστήριξε πως θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, καθώς «όπως όλα τα τζαμιά μας, έτσι και οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, δωρεάν».

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε πως η Αγία Σοφία θα ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή επίσημα την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Φυσικά, σεβόμαστε όλες τις απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα διεθνώς. Ωστόσο, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επαφίεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» τόνισε επίσης.

Aκόμη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας διεμήνυσε πως στη χώρα υπάρχουν 435 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία και η σημερινή απόφαση «μας επέτρεψε να απαλλαγούμε από την κατάρα του Φατίχ». 

Η απόφαση του ΣτΕ και το διάταγμα Ερντογάν

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε στις 2 Ιουλίου απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά ανέφερε πως θα την ανακοίνωνε εντός δεκαπενθήμερου.

Η ανακοίνωση της απόφασης ήρθε σήμερα, Παρασκευή, και, όπως αναφέρεται σε αυτή, καταργείται το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο.

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής.

Μέσω του διατάγματος επιτρέπεται η προσευχή και η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τόπου λατρείας, ενώ δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα, ο μουεζίνης κάλεσε τους πιστούς σε προσευχή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφία στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
προσευχή, μουσείο, τέμενος, Ελλάδα, Τουρκία, τζαμί, Αγία Σοφία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK