23:40 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μήνυμα με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρεται στη στενή συνεργασία Αθήνας–Λευκωσίας και καταγγέλλει την κλιμακούμενη παραβατικότητα της Άγκυρας.

Μήνυμα με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974 στην Κύπρο στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής».

«Μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας» αναφέρει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα και η Κύπρος προτάσσουν τη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Άγκυρα.

Ο κ. Δένδιας αναφέρεται στα δεινά που βιώνει ο ελληνισμός έως και σήμερα, αλλά και στην παραβατική στάση που τηρεί η Τουρκία. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Σαράντα έξι χρόνια ο Ελληνισμός συνεχίζει να βιώνει το δράμα των οικογενειών των Αγνοουμένων, τον ξεριζωμό χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους, τη σύληση και καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης κληρονομιάς, τον σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου. Σαράντα έξι χρόνια παραβιάσεων, από την Τουρκία, των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αποφάσεων που, μεταξύ άλλων, καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιώνουν την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφός της». 

Όπως διαπιστώνει, η Τουρκία επιδεικνύει σήμερα μία «κλιμακούμενη και διευρυνόμενη παραβατικότητα, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος, αντιτάσσουμε την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο». 

Συνεχίζοντας ο ΥΠΕΞ τονίζει πως η Αθήνα και η Λευκωσία είναι σε στενή συνεργασία και εργάζονται συστηματικά «για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». 

«Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής» διατρανώνει και συνεχίζει: «Ακλόνητη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σταθερή στις αρχές αυτές, η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού».

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η χώρα μας επιμένει πως μόνο η «κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας». Έως τότε «η Ελλάδα θα είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη του εθνικού στόχου και θα ευγνωμονεί τους πεσόντες, τους Αγνοούμενους και τους ζωντανούς υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου».

Tags:
Αττίλας, Νίκος Δένδιας, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK