16:13 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε επιστολή σε 14 μη εκτελεστικούς προέδρους για την Αγία Σοφία.

Να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση για τη μετατροπή ενός εμβληματικού μνημείου της ευρωπαϊκής ιστορίας, της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί, ζητά με επιστολή της προς τους 14 μη εκτελεστικούς προέδρους κρατών - μελών της ΕΕ και μέλη της Συνόδου των ηγετών του Arraiolos Group, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως αναφέρει, η τουρκική ηγεσία, αντί να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως σύμβολο ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, την μετατρέπει σε ένα σύμβολο κατάκτησης, μισαλλοδοξίας, αποκλεισμού και καχυποψίας. 

«Είναι καθήκον μας», σημειώνει, «να υψώσουμε τη φωνή μας για να καταδικάσουμε την τουρκική απόφαση. Δεν πρέπει να πάψουμε να καλούμε την Τουρκία να αναθεωρήσει και να ανακαλέσει την απόφαση αυτή, σεβόμενη την εξαιρετική οικουμενική αξία αυτού του μοναδικού αρχιτεκτονικού αριστουργήματος».

Στην επιστολή της κάνει αναφορές στις κοινές αξίες και επισημαίνει στους 14 ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αγία Σοφία είναι ένα εμβληματικό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Η επιστολή έχει παραλήπτες τους ηγέτες της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, της Εσθονίας, Κέρστι Καλτζουλάιντ, της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς, της Μάλτας, Τζορτζ Βέλα, της Ουγγαρίας, Γιάνος Άντερ, της Πολωνίας, Αντρτζέι Ντούντα, της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
Αγία Σοφία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK