20:18 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
0 11
Βρείτε μας

Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα για πολιτική λύση win-win στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα δεν τον αποδέχεται.

«Παράθυρο ευκαιρίας» για διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας έως τη σύγκληση της Συνόδους Κορυφής των 27 της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελπίδα ότι θα προχωρήσει η διαδικασία του διαλόγου τελεί υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν «οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά».

Τόνισε ότι «υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας» και επανέλαβε, μιλώντας στην ΕΡΤ, την προσδοκία ότι «μέσα απ' αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη συνολικά και υπενθύμισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κατά την οικονομική κρίση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Και τώρα με τα ελληνοτουρκικά είναι η τέταρτη φορά που η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Πρόκειται, είπε, «για μια ελληνική κατάκτηση όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα γιατί αγκίστρωσαν τη χώρα στην Ευρώπη που είναι και οι ισχυρές της συμμαχίες».

Εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη "νότια Κύπρο" (σ.σ. όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία). Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε να βάζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο, τη Γαλλία».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, διάλογος, Μαργαρίτης Σχοινάς, ελληνοτουρκικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK