02:14 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
0 0 0
Βρείτε μας

Με τον Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Γιάνγκ Γιετσί συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γιάνγκ Γιετσί στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μία, αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο, αλλά χωρίς εκβιασμούς. 

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» ανέφερε  ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα, με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.

«Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης

Τέλος, ξεκαθάρισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση.

«Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία, η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» κατέληξε.

Η Αθήνα διαψεύδει το ΝΑΤΟ για τις συνομιλίες με την Τουρκία

Χθες, Πέμπτη, ελληνικές διπλωματικές πηγές προχώρησαν σε διάψευση των λεγομένων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, περί διαλόγου μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας. 

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι συγκρατούν την πρόθεση του κ. Στόλτενμπεργκ «να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Πάντως, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές της Ελλάδας, αποκλιμάκωση συνιστά μόνο «η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, οι πηγές της ελληνικής διπλωματίας, σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο τη στάση του κ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας πως «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, το βράδυ της Πέμπτης, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
Tags:
Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ, διάλογος, Άγκυρα, Τουρκία, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK