14:52 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (517)
0 0 0
Βρείτε μας

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, έστειλε για ακόμη μια φορά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Για τα ελληνοτουρκικά και την ένταση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ

«Το δικό μας μήνυμα, όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων, είναι ξεκάθαρο. Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» τόνισε.

Παράλληλα, σχολίασε τα όσα ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί συμφωνίας διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Η κίνηση του γγ του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει. Και ο γγ του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα» σημείωσε και προσέθεσε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο.

«Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατάλογο κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση αυτές τις ημέρες είναι βέβαιο ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν. Επομένως είναι στο χέρι του να προχωρήσει, αν θέλει, γρήγορα στην έμπρακτη αποκλιμάκωση» είπε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια ημερομηνία, υπογραμμίζοντας ότι όλο το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα συνομιλεί με τους Γάλλους για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στενότερη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα.

«Μεταξύ αυτών, είναι και η ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλά η Ελλάδα δεν απευθύνεται μόνο στη Γαλλία, μιλά με πολλούς εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να έχει τη μέγιστη αποτρεπτική ικανότητα, ώστε να δείχνει παντού ότι είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» προσέθεσε.

 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (517)
Tags:
ΕΕ, Ανατολική Μεσόγειος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Ελλάδα, Στέλιος Πέτσας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK