18:53 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (524)
0 0 0
Βρείτε μας

Ξεκάθαρος ως προς το επίπεδο των επαφών με την Άγκυρα και τον ρόλο του ΝΑΤΟ υπήρξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα είναι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα τα τρία στοιχεία που θα πρέπει να έχει η Αθήνα για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα.

«Είναι προφανές ότι και η ρητορεία, αλλά και οι προκλητικές ενέργειες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο -και όχι μόνο όσον αφορά την Ελλάδα- ξεφεύγουν από οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Για αυτό, απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα από τη δική μας πλευράς και ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών και των άλλων εργαλείων που έχει η Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της αποτρεπτικής της δύναμης- ώστε όλες αυτές οι απειλές να σταματήσουν να εκτοξεύονται και να βρεθεί διέξοδος σε μία ειρηνική διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας» τόνισ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

Ξεκαθάρισε δε πως σε κάθε περίπτωση η Αθήνα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπιστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν την τρομάζει καμία απειλή. 

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε ότι η Ελλάδα μιλάει με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία.

«Δυστυχώς, η αμυντική βιομηχανία τα πολλά τελευταία χρόνια δεν είχε τη σημασία που έπρεπε να της δίνουμε. Διαχρονικά είναι ένας πυλώνας πολύ σοβαρός και για την οικονομία και για την άμυνα και θα ενεργοποιηθεί. Θα ενισχυθεί σημαντικά το κονδύλι που έχει να κάνει με την άμυνά μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα έχει μία διάρκεια κάποια έτη και θα υπάρξει συνέπεια στην στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά με σύνεση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ποτέ από επίσημα κυβερνητικά χείλη δεν ειπώθηκε ότι τα αναδρομικά, που επιδίκασε το ΣτΕ στους συνταξιούχους, ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

«Οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο γγ του ΝΑΤΟ είναι σε τεχνικό επίπεδο και μελετούνται. Δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συνάντηση, ούτε σε διευρυμένο επίπεδο του ΝΑΤΟ, ούτε σε διμερές» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε έναρξης διερευνητικών επαφών ούτε οποιασδήποτε συζήτησης, όσο παραμένουν εκεί, είτε το ερευνητικό σκάφος είτε άλλα σκάφη της Τουρκίας» δήλωσε ακόμη.

Παράλληλα, ανέφερε πως η έμπρακτη αποκλιμάκωση δεν μπορεί να είναι στιγμιαία, αλλά πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, προκειμένου να αποδείξει η Τουρκία ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

«Δεν μπορεί να αποσύρει σήμερα, για παράδειγμα, το ερευνητικό σκάφος και μετά από μια εβδομάδα να ξαναβγάλει παράνομη NAVTEX και να περιμένουμε ότι όλα θα είναι μια χαρά. Άρα, αυτό που έχει σημασία είναι, η Τουρκία, όχι μόνο να λέει προς τη Γερμανία ή προς άλλες χώρες με τις οποίες συνομιλεί ότι είναι υπέρ του διαλόγου και υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, αλλά να το αποδεικνύει στην πράξη» επισήμανε.

Σχετικά με τα τουρκικά δημοσιεύματα για μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων στην Αδριανούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα ενέταξε στο πλαίσιο της εσωτερικής προπαγάνδας, λέγοντας ότι δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, και συμπλήρωσε ότι ο αριθμός που αναφέρεται δεν είναι τέτοιος που μπορεί να έχει μια σημαντική αλλαγή, όσον αφορά την διάταξη των δυνάμεων στον Έβρο.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (524)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ελλάδα, Στέλιος Πέτσας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK