09:22 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
0 0 0
Βρείτε μας

Δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ σχετικά με την Τουρκία φέρνουν στην Ευρωβουλή οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Ζοζέφ Μπορέλ.

Η ευρωομάδα της ΝΔ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέφ Μπορέλ, αναφορικά με δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την Τουρκία.

Αφορμή στάθηκε δήλωση του Στόλτενμπεργκ στο CNN με την οποία, όπως σημειώνουν οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές, «της αναγνώρισε το δικαίωμα να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ενώ ταυτόχρονα είπε ότι «βρίσκεται σήμερα σε μία ειδική κατάσταση λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ».

«Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η Τουρκία, λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται, είχε κάθε δικαίωμα να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό το 2015 το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα ενώ παράλληλα παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον εναέριο χώρο της Ελλάδος. Ειδικότερα, σε ερώτηση που του έθεσε η δημοσιογράφος του CNN κα Hala Goran, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε στην Τουρκία το δικαίωμα να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καταρρίπτοντας το ρωσικό μαχητικό που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της το 2015. Στη συνέχεια, όταν η δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η Τουρκία λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, βρίσκεται σε μία ειδική κατάσταση» σημειώνει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στην Ευρωβουλή.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον κ. Μπορέλ:

  • Αποδέχεται η ΕΕ παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου κρατών μελών της, από τρίτες-χώρες ως πρακτική “ ειδικής κατάστασης”;
  • Συνάδει η θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
  • Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την επιλογή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία;

Σημειώνεται ότι η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΝΔ στην Ευρωβουλή, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Γιώργος Κύρτσος.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
Tags:
Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ, Ζοζέπ Μπορέλ, ΕΕ, Ευρωβουλή, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK