09:39 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε δήλωση προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τα γεγονότα στη Μόρια.

Τη λύπη του για τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας εξέφρασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Ανακοίνωσε δε, πως το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα συνδράμουν, ενώ έκανε γνωστό ότι απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.

«Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο θα επισκεφθεί τη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή».

Ο ίδιος τονίζει στη δήλωσή του πως ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν. Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες».

Σχολίασε δε πως είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι νησιώτες θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν.

«Θυμίζω πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές. Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο».

Παρανάλωμα η Μόρια

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου.

Συνολικά 12.500 μετανάστες και πρόσφυγες βρέθηκαν στους δρόμους, σήμανε συναγερμός και το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Η απόφαση ελήφθη για λόγους δημόσιας υγείας, ενώ ισχύει από σήμερα και για τέσσερις μήνες.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει γνωστή την επικείμενη απόφαση, ενώ, όπως είχε αναφέρει, θα απομακρυνθούν από το νησί όσοι διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται πως διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή ενώ η δομή εκκενώθηκε. Σημειώνεται ότι μετά την καταστροφή στη Μόρια από τη φωτιά που μαινόταν από τα ξημερώματα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους. 

Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Μόρια, Λέσβος, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK