20:50 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 32
Βρείτε μας

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Opinion Poll διατηρείται η μεγάλη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, παρά την ανησυχία των πολιτών για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και το μεγάλο ποσοστό εκείνων που πιστεύει ότι δεν υπάρχει σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων.

Στις 20,8 μονάδες κυμαίνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην καταλληλότητα, ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 52% έναντι 23% του κανένα και 19,4% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα άνω των 20 μονάδων λαμβάνοντας 40,3% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθούν ΚΙΝ.ΑΛ. με 5,8%, ΚΚΕ 5%, Ελληνική Λύση 3% και ΜέΡΑ25 2,2% ενώ οι αναποφάσιστοι πλησιάζουν το 14%. 

Ο κ. Μητσοτάκης έχει το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας μεταξύ του συνόλου των πολιτικών αρχηγών με 67% έναντι 31% της Φώφης Γεννηματά, 28,4% του Αλέξη Τσίπρα, 21,6% του κ. Κουτσούμπα, 15% του κ. Βελόπουλου και 12% του κ. Βαρουφάκη, όπως προκύπτει από το βαρόμετρο της Opinion Poll που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες, ποσοστό 60%, ανησυχούν για την τουρκική προκλητικότητα και θεωρούν ότι μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα θερμό επεισόδιο το αμέσως προσεχές διάστημα, αν και το 67% πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει χειριστεί με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα προβλήματα από την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Την ίδια άποψη εκφράζει σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (47%), ενδεικτικό της αποδοχής των κυβερνητικών ενεργειών στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Για τον λόγο αυτό στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε καλύτερα το θέμα της Τουρκίας, θετικά απαντά μόλις το 19% ενώ αρνητικά το 72%.

Κορονοϊός και θεωρίες συνωμοσίας

Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό των Ελλήνων που αποδέχεται τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, για το αν υπάρχει διεθνής συνωμοσία, ενώ ο ιός είναι ανύπαρκτος, είναι εντυπωσιακό πως τις θεωρίες αυτές ασπάζεται το 17% των πολιτών, όταν το 81% τις απορρίπτει. Μάλιστα 9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν τηρεί τα βασικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων και την οικονομία

Μοιρασμένη για το ζήτημα των σχολείων είναι η κοινή γνώμη καθώς το 45% θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο ενώ το 43% έχει αντίθετη άποψη. Συνολικά, το 70% δηλώνει ικανοποιημένο απ’ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση την πανδημία ενώ μόνο το 15% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, σχεδόν έξι στους δέκα έχει αισθανθεί συμπίεση των προσωπικών και οικογενειακών εισοδημάτων έναντι του 40% που έχει ανέπαφα τα έσοδα, ενώ στο ερώτημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 48% βάζει θετικό πρόσημο. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό έχει αντίθετη άποψη.

Και στο μέτωπο της οικονομίας, μόνο το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα ενώ 73% έχει αντίθετη άποψη.

Tags:
κορονοϊός, ελληνοτουρκικά, δημοσκόπηση, Αλέξης Τσίπρας, Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK