06:30 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Δέσμες μέτρων για τους τομείς της άμυνας και της οικονομίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Thessaloniki Helexpo Forum. Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις εξαγγελίες του.

Δέσμες μέτρων για τους τομείς της άμυνας και της οικονομίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Thessaloniki Helexpo Forum. Όπως τόνισε, κοινό σύνθημα της προσπάθειας είναι αυτό «της αυτοπεποίθησης στην Άμυνα και της αυτοπεποίθησης στην Υγεία και την Οικονομία». Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού επικρίθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Άμυνα

Όσον αφορά στην άμυνα ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως θα υπάρξει ενίσχυσή της, κάνοντας λόγο για «παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας». Από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ανακοίνωσε συνολικά έξι μέτρα.

«Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, ανακοίνωσε:

 • Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.
 • Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί διαδικασίες για την απόκτηση τεσσάρων νέων Φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Ακόμη προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.
 • Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων και εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Ακόμη, θα υπάρξουν νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.

Επιπλέον:

 • Προσλήψεις 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας και επαναξιολόγηση όλου του πλαισίου της στρατιωτικής  θητείας  και της εκπαίδευσης. Σκοπός του τελευταίου είναι οι νέοι να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες
 • Ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό του ενώ στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Επίσης, το επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.
 • Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. 

Οικονομία

Για τον τομέα της οικονομίας, που επλήγη σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε συνολικά 12 πρωτοβουλίες. Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι η στήριξη των αδυνάμων και η ανάπτυξη. Τέσσερα από αυτά, στηρίζουν την εργασία. Τρία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις και άλλα πέντε, το εισόδημα των πιο αδύναμων.

Συγκεκριμένα:

 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 κατά 3 μονάδες - από 39,7% σε 36,7%). Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.  Το μέτρο θα ισχύει κατ' αρχάς για ένα έτος, το 2021.
 • Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο θα είναι καινοτόμο και θα θεσμοθετηθεί άμεσα. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
 • Ενίσχυση και επέκταση του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί η αναπλήρωση των αμοιβών όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.
 • Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.

Ακόμη:

 • Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
 • Καταβολή αναδρομικών συντάξεων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Τα ποσά θα καταβληθούν τον Οκτώβριο σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.
 • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε 26 μικρά νησιά
 • Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική.
 • Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες.

Τέλος:

 • Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
 • Παρατείνονται, για δύο ακόμη μήνες, όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Παράλληλα, μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό που ακολουθεί, με 12 νομοσχέδια το επόμενο έτος. Στα πιο εμβληματικά, οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, η αναμόρφωση του δημοσίου και η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με την πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών, με προτεραιότητα σε εκείνους που υπηρέτησαν ως επικουρικοί εν μέσω της πανδημίας. 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «γνώρισαν» τις αντιδράσεις των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του επεσήμανε πως στη χώρα επικρατεί η ανασφάλεια και όχι η αυτοπεποίθηση. 

«Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια».

Για το Κίνημα Αλλαγής, η εθνική αυτοπεποίθηση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης για τη χώρα και χωρίς ισχυρή κοινωνική προστασία. Ακόμη, το κόμμα επανέφερε την ανάγκη εθνικού μετώπου.

Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από το ΚΚΕ και συγκεκριμένα τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και άλλα κόμματα. Όπως είπε, αντί να καταργούν μνημονιακά μέτρα, προσθέτουν και νέα.

«Τρόικα και πρωθυπουργός απόψε απέδειξαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με θηριώδεις εξοπλιστικές δαπάνες την ώρα που, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης, ανακοινώνουν μηδενικές επενδύσεις στην  υγεία, στην παιδεία και στη βιώσιμη ανάκαμψη», σημείωσε το ΜέΡΑ25.

Τέλος, η Ελληνική Λύση, με ανακοίνωσή της, σχολίασε τα εξής: «Δεν μπορείς να απεμπολείς την εθνική θέση περί "μιας και μόνης διαφοράς", να μιλάς για "μείζονα διαφορά", και να προαναγγέλλεις διάλογο τύπου Ελσίνκι επί της εθνικής μας κυριαρχίας (και παράλληλα να αγοράζεις όπλα».

Tags:
ασφαλιστικές εισφορές, συνεργασία, ΕΝΦΙΑ, Ένοπλες Δυνάμεις, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK