07:09 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (468)
0 01
Βρείτε μας

Πιθανή είναι η επιβολή τοπικών μέτρων στη Αττική, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν γίνεται να ληφθούν «αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια».

Για την πιθανότητα λήψης τοπικών μέτρων στην Αττική μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, που δεν γίνεται να ληφθούν «αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια».

Η Αττική παραμένει, εδώ και αρκετό καιρό, στην κορυφή της λίστας με τις περιοχές όπου επιβεβαιώνονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.

«Η Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, σε τοπικά μέτρα σε επίπεδο Δήμων στην Αττική. Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει πέντε εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας στο OΡΕΝ, συμπληρώνοντας πως τα στοιχεία αναλύονται και «η Πολιτική Προστασία  εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση». 

«Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Τα τεστ

Ο υπουργός Υγείας προχώρησε και σε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που γίνονται τα τεστ. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ. Η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Συνέχισε αναφέροντας πως ήδη στη Μόρια γίνονται «ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού».

«Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει ποιος είναι ο αλγόριθμος με τον οποίον εξετάζουμε τους συμπολίτες μας. Κάποιοι, θυμάστε, τότε μας κατηγόρησαν και είπαν ότι "δεν κάνετε οριζόντια τεστ σε όλους", κάποια rapid test που είχαν βγει τότε. Δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος και ελέγξαμε τη νόσο. Αντιθέτως, άλλες χώρες που βιάστηκαν και χρησιμοποίησαν τεστ αμφιβόλου ποιότητας και αμφιβόλου επιτυχίας, δημιούργησαν τεράστια θέματα στους πληθυσμούς τους». 

Το άνοιγμα σχολείων

Αναφέρθηκε και στο σημερινό άνοιγμα των σχολείων, που έγινε υπό αυστηρά μέτρα και με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

«Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική διαδικασία στη ζωή των παιδιών μας, αλλά ακόμα σημαντικότερη είναι η Δημόσια Υγεία. Είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους καθηγητές, τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό και δώσαμε σαφείς οδηγίες δια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο».

Συνεχίζοντας, ωστόσο, τόνισε πως «παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα. Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα».

Διαβεβαίωσε ότι θα επιδειχθεί η απαραίτητη προσοχή και αναφέρθηκε στην task force «η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς το σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας».

«Θέλω να πάμε βήμα-βήμα, με πολλή προσοχή. Ως Υπουργείο Υγείας και προσωπικά ως υπουργός, το πρώτο μέλημά μου και το πρώτο μέλημά μας είναι η υγεία των παιδιών».

 

 

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (468)
Tags:
Μέτρα, Αττική, τεστ, Μόρια, μαθητές, άνοιγμα σχολείων, σχολεία, σχολείο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK