18:36 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο μεταναστευτικό, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ χαρακτήρισε ως «πρόκληση» το μεταναστευτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόταξε την ανάγκη να υπάρξει μια κινητοποίηση του συνόλου της Ένωσης ώστε να υπάρξει αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη κινητοποίησης όσον αφορά από τη μία την καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης» και από την άλλη την οργάνωση «των πολιτικών επιστροφής».

Όπως τόνισε, θα πάει ο ίδιος στη Λέσβο ώστε να «δει με τα μάτια του την κατάσταση», ενώ σημείωσε την ανάγκη συντονισμού της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στο νησί.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αφιερωθεί στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Έκανε λόγο για «ζήτημα ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και υπογράμμισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά το σύνολο της ΕΕ.

Έτσι, από τη μία πλευρά «θα πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές μας» και από την άλλη θα πρέπει «να ανοίξουμε το πνεύμα μας ώστε να φτιάξουμε μια κοινή ατζέντα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μισέλ.

Καταληκτικά, έκανε και μία μικρή μνεία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, λέγοντας ότι η συμφωνία αποτέλεσε «σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας» για τους πολίτες της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου.

Μπορέλ σε Άγκυρα: Πιθανές συνέπειες αν δεν υπάρξει πρόοδος

Πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Υπογράμμισε ότι «η άμεση αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις».

Τόνισε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί επείγουσα και συλλογική δέσμευση. Αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν απαράδεκτα γεγονότα.

«Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τη λήψη μονομερών ενεργειών» διεμήνυσε.

Τέλος, υπενθύμισε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες εάν δεν υπάρχει πρόοδος στη συνεργασία με την Τουρκία».

 

Tags:
ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σαρλ Μισέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK