18:34 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Το σχέδιο "Νέα Αλλαγή" του ΚΙΝΑΛ είναι η προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά την ομιλία της στο Thessaloniki Helexpo Forum, το βράδυ της Τετάρτης.

Το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ «Νέα Αλλαγή» παρουσίασε η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στο Thessaloniki Helexpo Forum, τονίζοντας ότι «δεν έχει κρυφές ατζέντες ή μυστικές συμφωνίες, αλλά βάζει την εθνική αξιοπρέπεια και την ισχυρή Ελλάδα πάνω απ' όλα».

Η κα Γεννηματά καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανικανότητα να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται» και «ολοφάνερη αποτυχία στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την πίεση που καλείται να αντέξει σήμερα η χώρα και η κοινωνία ολόκληρη σε διάφορα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα τόνισε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας, συμπεριφέρεται με προκλητικότητα και μεγαλομανία απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη που καθυστερεί να αντιδράσει συλλογικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λευκή επιταγή»

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δυστυχώς αντιμετωπίζει τη νέα οθωμανική στρατηγική χωρίς εθνική γραμμή, με μυστική διπλωματία και κρυφή ατζέντα» και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματά μας στη Βουλή. Ερωτήματα σημαντικά για τη στάση της χώρας στα εθνικά ζητήματα. Δεν μας έδωσε την έγγραφη συμφωνία διαλόγου με την Τουρκία για την οποία είπε ψέματα, δεν μας ενημέρωσε ποτέ. Έχει δεσμευτεί σε άνευ όρων διάλογο και το κρύβει; Πού το πάει; Δεν έχει λευκή επιταγή».

«Η εθνική θέση είναι μια και αδιαπραγμάτευτη: Διάλογος με την Τουρκία για τη μία διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ» επισήμανε η κα Γεννηματά.

«Ανθρωπιστικό δράμα στα ακριτικά νησιά»

Ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό είπε ότι «στα ακριτικά νησιά μας, αλλά και μπροστά στις οθόνες μας, συντελείται ένα ανθρωπιστικό δράμα, με χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους να δοκιμάζουν τα όρια του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ανθρωπισμού, αλλά και να γίνονται πιόνια στο γεωπολιτικό σκάκι της Τουρκικής κυβέρνησης».

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ότι "έχει παραδώσει τα κλειδιά του προσφυγικού στην Τουρκία" και πως επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα αυτή πολιτική.

Καταλόγισε μεγάλη ευθύνη στον πρωθυπουργό για όσα συμβαίνουν.

«Πόσο χρόνο, επιτέλους, χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης, για να αλλάξει την πολιτική του κ. Τσίπρα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό; Είναι ώρα να απαιτήσει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων από τους Ευρωπαίους. Τι φοβάται;» επισήμανε.

«Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για «επιστροφή της πανδημίας, μετά και από τη χαλάρωση και το άνευ όρων άνοιγμα της χώρας από την κυβέρνηση», με αποτέλεσμα να φουντώνουν ο φόβος και η ανασφάλεια.

«Η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης του κορονοϊού είναι ολοφάνερη. Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε, όλοι μαζί οι Έλληνες τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας. Μένουμε εκτεθειμένοι στον ιό και τις οικονομικές συνέπειες του. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προλάβει τις εξελίξεις. Είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την ανικανότητα της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται» σχολίασε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης ανέφερε το «φιάσκο» με τις μάσκες στα σχολεία και είπε πως κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο.

«Τα προβλήματα δεν λύνονται με συντηρητικές πολιτικές»

Σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κα Γεννηματά σχολίασε πως «εμφανώς θορυβημένος ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τα ερείπια της πολιτικής του, πήγε στη Θεσσαλονίκη να δώσει υποσχέσεις».

Όμως, παρατήρησε, ότι «τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας».

«Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις, αλλά οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες. Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι "αναβάλλετε τη ζωή σας". Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όμως, θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας τώρα. Να νιώσουμε σιγουριά για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον. Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική. Οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Αντιλαμβάνεται τα σύνθετα νέα προβλήματα ως ευκαιρία προώθησης των αντιλαϊκών της επιλογών» σημείωσε.

«Κατέρρευσε το αφήγημα του κ. Τσίπρα»

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η κα Γεννηματά είπε ότι «το εγχείρημα του κ. Τσίπρα να εκφράσει τον άλλο πόλο απέναντι στη συντήρηση απέτυχε. Το αφήγημα του κατέρρευσε και μαζί έκλεισε ο κύκλος του τεχνητού διπολισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».

«Το ΚΙΝΑΛ είναι ο άλλος πόλος απέναντι στη συντήρηση»

«Είμαστε η παράταξη της αλλαγής. Τώρα, που οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές είναι ξανά αίτημα της κοινωνίας, διεκδικούμε και μπορούμε να καθοδηγήσουμε την πορεία του τόπου, με το αφήγημά μας για τη Νέα Αλλαγή» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως οι διαφορές του ΚΙΝΑΛ με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας είναι πια ορατές, μεγάλες και ουσιαστικές.

«Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Η ΝΔ μεριμνά μόνο για λίγους και ισχυρούς, γκρεμίζει και ότι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους» είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε ειδική αναφορά στο ΕΣΥ, λέγοντας πως μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να το αναγεννήσει, ενώ η Ν.Δ «θέλει να το τεμαχίσει και να το παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής»

«Αυτό που χρειάζεται όσο ποτέ η πατρίδα μας, είναι ένα σχέδιο ανασύνταξης με όραμα και στρατηγική, που θα διασφαλίζει το μέλλον και θα δώσει στον ελληνικό λαό πραγματική αυτοπεποίθηση» είπε η κα Γεννηματά.

Κι αυτό το εξασφαλίζει η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το σχέδιο «Νέα Αλλαγή», για το οποίο τόνισε πως είναι «ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο για την νέα Ελλάδα, που εμπνέει, ενώνει και κινητοποιεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου».

Σύμφωνα με την κα Γεννηματά το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ:

  • Διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
  • Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.
  • Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δομικά και όχι διαχειριστικά.

Επίσης, ιεραρχεί τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής:

  • Πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία (20% του προγράμματος).
  • Μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος).
  • Ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, μέσα σε μια τριετία (20% του προγράμματος).
  • Με κύριο βάρος τις επενδύσεις για την στροφή στην παραγωγή, την ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου στη μεταποίηση, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτική οικονομία, μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα. Επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας (50% του προγράμματος).
Tags:
Κίνημα Αλλαγής, Θεσσαλονίκη, ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK