13:14 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (674)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα στον διάλογο και την διπλωματία ή την κλιμάκωση και τη λήψη μέτρων εναντίον της, ήταν μεταξύ άλλων το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα από τις Βρυξέλλες στην Τουρκία τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο καθώς όπως σημείωσε μέσω αυτών των παραβιάσεων θίγονται και σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο.

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι ανοίγονται δύο επιλογές για την Άγκυρα: ο διάλογος και η διπλωματία που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το διεθνές δίκαιο ή η κλιμάκωση της έντασης και η λήψη μέτρων.

«Δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας. […] Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε υπογραμμίζοντας πως εναπόκειται στην Τουρκία το ποιον τελικά δρόμο θα επιλέξει.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (674)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK