09:11 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (663)
0 02
Βρείτε μας

Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ζήτημα της Τουρκίας, που όπως είπε μονοπώλησε την ατζέντα όλης της χθεσινής ημέρας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. 

Όπως ανέφερε, το τελικό κείμενο συμφωνήθηκε στις 12:30 χθες το βράδυ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι. Η ΕΕ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης, ενότητας και αποφασιστικότητας» είπε.

Έθεσε ακόμη ως προϋπόθεση για διάλογο με την Τουρκία την αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας.

«Είναι σαφές πως εφόσον η Τουρκιά συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν κυρώσεις και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία» τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως αν πρέπει να παρθούν αποφάσεις θα παρθούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου και η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Οι εξελίξεις αναφορικά με τις διερευνητικές 

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές τόνισε πως αφορούν ένα ζήτημα κι αυτό είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Προσδοκούμε σε μια μόνιμη και εφικτή σχέση με την Τουρκία αρκεί να τηρούνται οι όροι που έχουν τεθεί» τόνισε.

Ο ίδιος εξήγησε πως λόγω της έντασης με Τουρκία δεν γίνονται επιστροφές μεταναστών εκεί.

Παράλληλα ανέφερε πως ο τρόπος που μπορεί να λυθούν οι διαφορές για την ΑΟΖ είναι μέσα από διαπραγματεύσεις πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση έγινε πολλή δουλειά, το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο κείμενο που είχα απορρίψει επί της αρχής» σημείωσε ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σχολίασε ακόμη πως πρόκειται για ένα πολύ καλό κείμενο για Ελλάδα Ευρώπη καθώς και για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Τέλος, τόνισε πως μέσω των επαφών με την Τουρκία η κυβέρνηση ευελπιστεί στην επίλυση της μόνης διαφοράς με την Τουρκία, όπως είπε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (663)
Tags:
ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, ΕΕ, Ευρώπη, Ελλάδα, Τουρκία, κυρώσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK