08:24 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές σε δήλωσή του ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής ότι η παράταξη της ΝΔ ήταν και παραμένει διαχρονικός αντίπαλος της.

Στο «ολέθριο πέρασμα του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής» αναφέρεται σε δήλωσή του για τη Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως αναφέρει η εμπειρία αυτή υπήρξε τραυματική, οδυνηρή και αιματηρή.

«Είμαι περήφανος που η παράταξή μας την εξάρθρωσε, στέλνοντας τον ηγετικό της πυρήνα στο εδώλιο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και νιώθω ικανοποίηση που τα επιχειρήματα της Δημοκρατίας την εξόρισαν από την Βουλή και το κράτος Δικαίου από την καθημερινότητά μας. Όπως όλοι οι Έλληνες, ωστόσο, παραμένω σε επαγρύπνηση. Γιατί το δηλητήριο του φασισμού πάντα καραδοκεί να εμφανιστεί σε κάθε δύσκολη στιγμή της ομαλής πολιτικής και κοινωνικής ζωής» τονίζει.

Επισημαίνει πως το δίδαγμα είναι πως μήτρα της εμπειρίας αυτής υπήρξε ο τυφλός λαϊκισμός, σημειώνοντας πως αυτός καθιέρωσε το ψέμα στον δημόσιο διάλογο. 

Ακόμη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ο πολιτικός κόσμος ολιγώρησε.

«Αδράνησε μπροστά στον κίνδυνο που αναπτυσσόταν στα θολά νερά των «αντιμνημονίων», στις συνοικίες του μίσους και στις πλατείες των «αγανακτισμένων». Παντού όπου απλώθηκε η πιο χυδαία και αποτρόπαιη έκφραση της δημαγωγίας που είναι ο φασισμός. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αρνήθηκαν ακόμη και να αξιοποιήσουν το αντισυστημικό προσωπείο του, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ακριβώς γι' αυτό η Δημοκρατία χρειάστηκε καιρό για να νικήσει» ανέφερε.

Ξεκαθαρίζει δε πως άλλο είναι η πολιτική αντιπαλότητα και άλλο η εχθρότητα προς τη Δημοκρατία, τονίζοντας πως μόνον όταν τα άκρα απομονώνονται , αποξενώνονται και από τους πολίτες.

«Βουλευτές και στελέχη μας έγιναν στόχοι επιθέσεων. Όμως, ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν ανέχτηκε το κακό: Ως αντιπολίτευση, αρνηθήκαμε οποιαδήποτε σύμπλευση με τους εκπροσώπους του ακόμη και σε απλές ψηφοφορίες της Βουλής. Και ως κυβέρνηση είμαστε συνειδητοί πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι από αυτούς εγκλημάτησαν. Για να τιμωρηθούν δίκαια, αλλά αμείλικτα» τονίζει.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα υπέφερε όσο ελάχιστες χώρες από τον ναζισμό και θρήνησε θύματα.

«Στη χώρα μας λοιπόν, δεν υπάρχει θέση για μιμητές και οπαδούς του. Στον μισαλλόδοξο εθνικισμό, αντιτάσσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό. Στον ολοκληρωτισμό, τον πλουραλισμό. Στη σύγκρουση, τον διάλογο. Στον διχασμό, την ενότητα. Και στον εξτρεμισμό, τον ορθολογισμό. Ταυτόχρονα, όμως, μεταφράζουμε τη βιωμένη αρνητική εμπειρία σε θετική και γόνιμη εθνική παρακαταθήκη. Γι' αυτό και υπερασπιζόμαστε κάθε στιγμή τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Με την ισχύ της νομιμότητας. Με σταθερή πίστη στους θεσμούς. Και με συμμάχους μας τους πολίτες».
Tags:
Ελλάδα, ναζισμός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK