04:57 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Πλούσια ήταν η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πλούσια ατζέντα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεταναστευτικό, η νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο, αλλά και το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Ο πρωθυπουργός, ειδικότερα, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας όσον αφορά στην επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Στο κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών τονίζεται πως οι Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν εξέφρασαν, αμφότεροι, την ανησυχία τους και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει απαραίτητος.

Εμφανίστηκαν, δε, αποφασισμένοι να δράσουν με βάση τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου. Παράλληλα, επανέλαβαν την ανάγκη να κάνει η Τουρκία τα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και να πάει σε διάλογο τόσο με την ελληνική όσο και την κυπριακή πλευρά. 

Ταμείο Ανάκαμψης

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πρόοδο της κυβέρνησης όσον αφορά στο πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές ιδέες και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον πλήρη μετασχηματισμό της χώρας, την οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει. Παράλληλα, υπογράμμισε τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν για το Ταμείο, αλλά αναφέρθηκε και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, όπως αυτή της Microsoft.  

Μεταναστευτικό

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού, σύμφωνα με την κοινή δήλωση, υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη «ένα προβλέψιμο, δίκαιο και ανθεκτικό σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, που θα εμπεριέχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στον επιμερισμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη, και την πλήρη προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο».

Οι συνομιλητές δεσμεύτηκαν για συνεργασία «με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη το Νέο Σύμφωνο να μεριμνά επαρκώς για τις πιέσεις που υφίστανται οι χώρες της πρώτης γραμμής».

Μόρια

«Αμφότερες οι πλευρές επισήμαναν ότι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου εξακολουθεί να είναι επείγουσα μετά τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας. Εξήραν την γρήγορη ανταπόκριση των ελληνικών συνεργείων άμεσης βοήθειας και αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο της άμεσης ευρωπαϊκής βοήθειας», επισημάνθηκε παράλληλα, ενώ σημειώθηκαν οι κοινές προσπάθειες που έχουν γίνει κατά τους τελευταίους εννέα μήνες για την αντιμετώπιση του υπέρμετρου αριθμού φιλοξενούμενων και τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά, περιλαμβανομένου του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών. Αναγνωρίστηκε, όμως, η ανάγκη για περισσότερη δουλειά.

Tags:
Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βαρώσια, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK