18:56 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Μπροστά σε τέσσερα προβλήματα βρεθήκαμε από όταν αναλάβαμε πριν από εννέα μήνες, τις προσφυγικές ροές, την συμφόρηση στα νησιά, τον κορονοϊό και την κατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα, ισχυρίστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ότι εδώ και εννιά μήνες από όταν ανέλαβε είχε να αντιμετωπίσει τέσσερα βασικά προβλήματα: τις προσφυγικές ροές, την συμφόρηση στα νησιά, τον κορονοϊό και την κατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο υπουργός τόνισε ότι σήμερα οι ροές «έχουν μειωθεί κατά 75%» ενώ γίνεται προσπάθεια μέχρι τα Χριστούγεννα για μια μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών.

«Οι ροές έχουν μειωθεί κατά 75%, αν εξαιρέσουμε το πρώτο δίμηνο η μείωση είναι 90%, άρα δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που είχαμε από το 2015 και τα επόμενα χρόνια. Είχαμε 40.000 ανθρώπους στα νησιά και έχουμε μειώσει τον αριθμό κατά 17.000 και προχωράμε μέχρι τα Χριστούγεννα σε μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τον κορονοϊό ισχυρίστηκε ότι συνολικά στις δομές προσφύγων και μεταναστών έχουν εντοπιστεί «750 κρούσματα και μόνο ένας νεκρός».

Στο μεταξύ, τόνισε ότι «οι δομές προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτελούν μεγάλη πρόκληση» καθώς 67 ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο θα κλείσουν έως το τέλος του έτους και θα περιοριστούν σε 32 υφιστάμενες δομές. Τόνισε επίσης ότι «διαρκώς εντείνεται ο ρυθμός των απελάσεων και των προωθήσεων σε άλλες χώρες».

Σχετικά με τη δομή του Καρά Τεπέ στη Λέσβο αναφέρθηκε στην πρόσφατη βροχή που πλημμύρισε τη δομή.

«Η δομή του Καρά Τεπέ θα διατηρηθεί έως το καλοκαίρι του 2021, θα υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση των υποδομών της. Στην πρώτη βροχή επηρεάστηκαν 70 σκηνές από τις 1.100, έχει ήδη υπάρξει μέριμνα για τις περιοχές που επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία [...] Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται έργα ύψους 5,5 εκ ευρώ για την ενίσχυση της δομής ενόψει του χειμώνα. Θα μετακινηθούν εκεί κάποια κοντέινερ».
Tags:
Καρά Τεπέ, Λέσβος, μετανάστες, ανήλικοι πρόσφυγες, πρόσφυγες, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK