16:32 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η πολιτική του κατευνασμού δεν θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα αλλά στα αντίθετα, εκτιμώντας πως η ΕΕ δε θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο περασμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις νέες NAVTEX της Τουρκίας, μίλησε στο ραδιόφωνο τού ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή, δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία καθώς το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι ακριβώς η οριοθέτηση της μόνιμης διαφοράς που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» διεμήνυσε ο κ. Πέτσας.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, δεν γίνεται να επίκεινται συνομιλίες για την υπόθεση αυτή και κάποιος να δημιουργεί τετελεσμένα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε ζήτησε και ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη χθεσινή τους επικοινωνία, θα αιτηθεί να συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνεχεία στις πράξεις της.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Κι αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «η πολιτική του κατευνασμού δεν θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα», γι' αυτό κι εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιεργήθηκε στο περασμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πλέει προς το Καστελλόριζο, στο πλαίσιο της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, κλιμακώνοντας εκ νέου την ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Το τουρκικό πλοίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει ανοίξει τους πομπούς και κινείται με ταχύτητα τεσσάρων κόμβων. Ειδικοί, που επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση, αναφέρουν πως η ταχύτητα είναι κατάλληλη για πόντιση καλωδίων. 

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Oruc Reis, τουρκική προκλητικότητα, ελληνοτουρκικά, Στέλιος Πέτσας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK