04:01 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (679)
0 0 0
Βρείτε μας

Είναι εμφανές πως η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στη Βαγδάτη, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φαούντ Χουσεΐν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράκ όπου συναντήθηκε και με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φαούντ Χουσεΐν. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ ότι η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, δικαιολόγησε αυτή του την άποψη τονίζοντας πως κάθε κρίση στην ευρύτερη περιοχή έχει έναν κοινό παρονομαστή, την Τουρκία

«Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αλλά και το Ιράκ έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως η χώρα μας έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της να «ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας». Ωστόσο, όπως είπε, είναι ξεκάθαρο πως διάλογος εν μέσω απειλών και επιθετικότητας δεν μπορεί «ποτέ να πραγματοποιηθεί».

«Η διπλωματία των κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία [αποτελεί] μια πρακτική, των προηγούμενων αιώνων, που δυστυχώς συνεχίζεται» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα καθώς και στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στα κατεχόμενα. Αυτές οι κινήσεις, όπως τόνισε, αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις με το Ιράκ, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδος για την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ενότητα και κυριαρχία του Ιράκ. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συζήτησαν διμερή θέματα καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Παράλληλα, υπέγραψαν και δύο μνημόνια κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης. 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (679)
Tags:
Ιράκ, Ανατολική Μεσόγειος, Ελλάδα, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK