23:01 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Η ευχή και τα συγκινητικά λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας για τον 28χρονο ομογενή Εύζωνα, Αντρέα Χολέβα, που υπηρέτησε στην Προεδρική Φρουρά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook αφηγείται την όμορφη ιστορία του ομογενή Εύζωνα, Ανδρέα Χολέβα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Προεδρική Φρουρά και του εύχεται «καλός πολίτης».

Μάλιστα, η κα Σακελλαροπούλου έχει συνοδεύσει την ανάρτησή της με τρεις φωτογραφίες του 28χρονου, από τη διάρκεια της θητείας του.

Από μικρό παιδί άκουγε στο σπίτι τις ιστορίες του παππού του, εύζωνα στη Βασιλική Φρουρά το 1937. Ίσως να του μιλούσαν...

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Όπως αφηγείται η ΠτΔ, ο Ανδρέας Χολέβας, γεννήθηκε στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνιας από γονείς που μετανάστευσαν στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και από παιδί είχε όνειρο να γίνει Εύζωνας όπως ο παππούς του, περνώντας από όλες τις διαδικασίες για να γίνει Έλληνας, ενώ απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και τον Ιανουάριο του 2020 παρουσιάστηκε στον ελληνικό στρατό.

«Ίσως να του μιλούσαν για τον ηρωισμό των ευζωνικών ταγμάτων όταν αποτελούσαν μάχιμα τμήματα του ελληνικού στρατού. Ίσως, παιδί, να συμμετείχε κι εκείνος, όπως όλα τα ελληνόπουλα της ομογένειας, στις εθνικές γιορτές φορώντας τη στολή του "τσολιά", την εθνική ενδυμασία μας που παραπέμπει ευθέως στην επανάσταση του 1821 και στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία» προσθέτει στη συνέχεια.

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, το σίγουρο είναι ότι ο 28χρονος ομογενής Ανδρέας Χολέβας ανέπτυξε όχι απλώς τον αυτονόητο συναισθηματικό δεσμό με τον τόπο της καταγωγής του, αλλά βαθιά σύνδεση με την έννοια της πατρίδας, δηλαδή κατάλαβε, ότι πατρίδα αποκτά κανείς μόνον όταν γίνεται πολίτης και ότι η στράτευση είναι τιμή και όχι απλώς υποχρέωση.

«Φόρεσε με περηφάνεια τη στολή του εύζωνα και υπηρέτησε, για εννέα μήνες, στην Προεδρική Φρουρά, φυλάττοντας τιμητικά τον θεσμό της Δημοκρατίας. Έζησε την αυστηρή καθημερινότητα των ευζώνων, βάδισε αναρίθμητες φορές στο λευκό μονοπάτι –σύμβολο του δρόμου προς τους απελευθερωτικούς αγώνες– από το στρατόπεδο προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρέστη στην έπαρση και στην υποστολή της σημαίας στο Βράχο της Ακρόπολης, βίωσε σε όλη του την ένταση τον συμβολισμό που εκπέμπει το ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας. Η ευχή "καλός πολίτης", στο πρόσωπο του Ανδρέα Χολέβα που σήμερα ολοκληρώνει τη θητεία του, αποκτά το πλήρες νόημά της» καταλήγει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Tags:
στρατιωτική θητεία, θητεία, στρατιώτης, Εθνική Φρουρά, Εθνοφρουρά, φρουρός, Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ΠΤΔ, Εύζωνας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK