22:47 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1659)
0 21
Βρείτε μας

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, υπεύθυνος για την Πράσινη Πολιτική, μας μίλησε για την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις πληγείσες ευρωπαϊκές από την πανδημία οικονομίες και τις προοπτικές που δημιουργεί.

Μια Ευρώπη χτυπημένη από το δεύτερο κύμα πανδημίας του κορονοϊού. Με εκατόμβες νεκρών. Χωρίς κοινή πολιτική για την Υγεία. Και μια οικονομία υπό κατάρρευση, με μέτρα, μέχρι στιγμής -αποδεδειγμένα- ημίμετρα.

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και μια αδικαιολόγητη ολιγωρία -εγκληματική, ειδικά κατά το πρώτο κύμα που «θέρισε» στην Ιταλία και την Ισπανία- άναψε το πράσινο φως, μέσω των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να μπουν μπροστά οι μηχανισμοί που θα βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμών και η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ενέκριναν τη χρηματοδότηση και τους κανόνες για την παροχή χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αν και όχι ομοφώνως (11 ψήφοι κατά και 15 αποχές).

Μια σημαντική παράμετρος: βάσει κάθε σχεδίου, θα πρέπει να αξιοποιηθεί τουλάχιστον το 40% του προϋπολογισμού του για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και τουλάχιστον το 20% για ψηφιακές δράσεις.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει το συνολικό ποσό των 672,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια να διατεθεί για τη χρηματοδότηση εθνικών μέτρων, από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, που μας μίλησε για τις προοπτικές αυτών των πολιτικών.

- Είναι μια καλή είδηση, κύριε Κόκκαλη, το πράσινο φως για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

Ναι. Πάντα είναι μια καλή είδηση όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταλήγουν σε συμφωνία.

- Τι προβλέπεται ακριβώς για την ανάκαμψη των υπό κατάρρευση ευρωπαϊκών οικονομιών;

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα μέρος από τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στον επαναπροσδιορισμό της. Με αυτά τα δισ. που θα δοθούν, καταρχάς είναι χρήσιμο να καταλάβουμε ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για ιδίους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή μιλάμε για μια κεντρική εισροή εσόδων που θα προστεθούν στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και θα χρησιμοποιηθούν μέσα από τη διαδικασία των υπαρχόντων προγραμμάτων του. Για πρώτη φορά, η χρηματοδότηση θα έρθει με την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ίδιας κι όχι από ένα κράτος-μέλος. Έτσι, ταυτόχρονα αρκετά ταμπού του προηγούμενου νεοφιλελεύθερου δόγματος της πρωτοκαθεδρίας της αγοράς εξαφανίζονται σιγά-σιγά. Αυτή η επέμβαση του ευρωπαϊκού κράτους με ένα 1,8 δισ. ευρώ στην αγορά δίνει και μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

- Δηλαδή;

Δίνει την κατεύθυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Εγώ μπορώ να σας μιλήσω καλύτερα για την πράσινη (σ.σ. μετάβαση).

Πριν πάμε σε αυτή, θα ήθελα να συζητήσουμε, μακριά από τους συνήθεις ευρωσκεπτικισμούς, για το κατά πόσο η Ε.Ε. επιτυγχάνει μέχρι στιγμής ή όχι να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις. Από αυτό το ποσό που εγκρίθηκε, τι ακριβώς θα φτάσει στις οικονομίες των χωρών και πώς; Η Ελλάδα τι μπορεί να προσβλέπει; Ποιο μέρος θα έχει τη μορφή δανείου;

Είναι σαφές ότι πρόκειται για επιχορηγήσεις κυρίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό. Ένα τεράστιο ποσό προστίθεται στο ποσό επιχορηγήσεων που λαμβάνει η Ελλάδα κάθε χρόνο μέσα από πολλά ταμεία και προγράμματα. Στην Ελλάδα αναλογούν 10-20 εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις.

- Το ερώτημα ωστόσο είναι ένα: οι ζημιές της οικονομίας των κρατών-μελών κατά πόσο -με τη νέα βοήθεια της Ε.Ε.- θα αποκατασταθούν; Είναι εφικτό; Έχουν γίνει υπολογισμοί;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η παρουσία της υγειονομικής κρίσης, η πανδημία και η συνακόλουθη οικονομική κρίση λόγω του lockdown είναι αποτέλεσμα της οικονομίας των κρατών των τελευταίων ετών και της ακραίας εκμετάλλευσης των οικοσυστημάτων, της μονοκαλλιέργειας κ.ο.κ. Έχουμε μια σειρά από πανδημίες στις αρχές του 21ου αιώνα και θα έχουμε ολοένα και περισσότερες. Πρόκειται λοιπόν για την επίδραση της ίδιας μορφής οικονομίας στη βιόσφαιρα. Δεν πάμε να ανακάμψουμε από κάτι.

Αλλά τι;

Πάμε να χτίσουμε κάτι νέο, κάτι εντελώς διαφορετικό που θα μας προφυλάσσει απ' όλα αυτά στο μέλλον.

Είστε αισιόδοξος για τη δυνατότητα γενικότερης ανάκαμψης της Ε.Ε. μετά την πανδημία;

Πολύ. Το καθήκον της Ευρώπης σε αυτή την περίοδο είναι να πρωτοπορήσει στην πράσινη μετάβαση. Η δημοκρατία απαιτεί συναινέσεις.

- Πάντως εγείρονται πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε., βλέποντας -στο πρώτο κύμα πανδημίας- την αδράνεια και την ολιγωρία της. Η Ε.Ε. δεν λειτούργησε ως ένωση. Άφησε μέλη της παντελώς αβοήθητα.

Είδαμε ότι όντως χρειάζεται μια κοινή πολιτική υγείας, που δεν είχε και δεν έχει. Χρειάζεται, λοιπόν, απέναντι σε αυτές τις απειλές του μέλλοντος, που δεν γνωρίζουμε σήμερα, μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Δεν είναι σχήμα οξύμωρο να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, όταν δεν υπάρχει προηγουμένως ευρωπαϊκή κοινή πολιτική υγείας;

Με τον τετραπλασιασμό της υγιούς αειφορίας κάναμε πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας κοινής πολιτικής υγείας.

- Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι οι χρηματοδοτήσεις απ' την Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθούν στη γραμμή της πράσινης συμφωνίας;

Την προσπαθούν τη μετάβαση, καταστρατηγώντας όμως κύρια ζητήματα της μετάβασης.

- Ένα παράδειγμα;

Ο δημοκρατικός σχεδιασμός! Βιώνουμε την έλλειψη διαβούλευσης και στα σχέδια μετάβασης και στον νόμο. Για να είναι επιτυχής η μετάβαση, απαιτεί συναινέσεις μεγάλες και μια προτεραιότητα στους πιο αδύναμους. Είναι σαφές ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να προχωράει η ελληνική κυβέρνηση.

- Αναφέρεστε στους χειρισμούς της και στο θέμα της ηλεκτροκίνησης που πρόβαλε δεόντως;

Ακριβώς. Η ελληνική κυβέρνηση επιδότησε την αγορά αυτοκινήτων, ενώ θα έπρεπε να εκσυγχρονίσει τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Αγοράζει, δηλαδή, λεωφορεία ντίζελ, την ώρα που επιδοτεί ηλεκτρικά ατομικά αυτοκίνητα. Το κρίσιμο είναι όμως η κατεύθυνση να είναι προς το συμφέρον των πολιτών κι όχι των λίγων.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1659)
Tags:
οικολογία, πανδημία, Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK