00:00 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 22
Βρείτε μας

Το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απαγόρευση συναθροίσεων στην επέτειο του Πολυτεχνείου διαβιβάστηκε στη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαβιβάστηκε το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την απαγόρευση συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Τα τρία κόμματα, με την παρέμβασή τους, ζητούν να «αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να υποδεχθεί στις 12:00 αντιπροσωπεία των κομμάτων, ύστερα από σχετικό αίτημά του. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημερινή του ανακοίνωση, γνωστοποιεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Το κοινό κείμενο

Το κοινό κείμενο των τριών πλευρών είναι το εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον  περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή που υπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25 για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αθήνα 16 Νοεμβρίου, 2020.
© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
Διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή που υπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25 για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αθήνα 16 Νοεμβρίου, 2020.

Ποιοι το υπογράφουν

Η λίστα με τους υπογράφοντες του κειμένου είναι αρκετά μεγάλη και πλην των βουλευτών των τριών κομμάτων υπάρχουν και ονόματα καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών και μελών της επιστημονικής κοινότητας.

Λίστα με τους έως έως τώρα υπογράφοντες δημοσιεύει η «Αυγή»

Απάντηση κυβέρνησης μέσω Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ απάντησε στις αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση, αναφέροντας πως η συζήτηση περί «χούντας» «δεν είναι απλώς ντεμοντέ, είναι γραφική». 

«Υπάρχει στ’ αλήθεια ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον κορονοϊό για να σταματήσουμε την εκδήλωση του Πολυτεχνείου και την πορεία;».

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως το 2016 είχε προχωρήσει σε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω της επίσκεψης του τότε Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που κρίνει «αντισυνταγματική» την απόφαση, έκανε λόγο για ένα συνδικαλιστικό όργανο και σημείωσε πως κανείς δεν έχει προσφύγει μέχρι στιγμής στα δικαστήρια ενάντια στη σχετική διάταξη.

Αναμένονται διευκρινίσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως εντός της σημερινής ημέρας ενδέχεται να υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων. 

Όπως είπε, η δύναμη της αστυνομίας στην περιοχή του Πολυτεχνείου θα είναι πολύ μεγάλη, ενώ σχετικά με το πώς θα δράσουν οι αστυνομικοί είπε: 

«Η δική μας αντίδραση θα είναι κλιμακωτή, θα υπάρχουν παραινέσεις, διάλογος. Θα εξαντληθεί οποιοδήποτε μέσο για να μην έρθουμε σε αυτόν τον άχαρο ρόλο. Εάν τα πράγματα φύγουν εκτός ελέγχου, εμείς θα πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά».
Tags:
ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Μέγαρο Μαξίμου, Μαξίμου, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK