07:09 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (733)
0 0 0
Βρείτε μας

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πως οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα.

Την πάγια θέση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις υπενθύμισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός μιλώντας, στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης επεσήμανε ότι από τον Αύγουστο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση που, όπως είπε, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. 

Τόνισε δε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσης, πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος μόνο αν αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η γειτονική χώρα προέβη σε νέα πρόκληση, κατά παράβαση των συμφωνημένων περί του μηχανισμού εκτόνωσης κρίσεων, αποστέλλοντας το ερευνητικό σκάφος ακόμα εγγύτερα προς τα νησιά» σημείωσε μεταξύ άλλων,

Υπογράμμισε δε για ακόμη μια φορά τη διάσταση μεταξύ των δηλώσεων και των ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας.

«Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως η «διπλωματία των κανονιοφόρων δεν νοείται ως διάθεση ειρηνικής επιλύσεως».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισήμανε πως από τον Αύγουστο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση διατηρώντας πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου είναι αβάσιμοι νομικά και πως η Ελλάδα, όπως όλα τα κυρίαρχα κράτη, έχει φυσικό και νομικό, βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δικαίωμα άμυνας έναντι της σοβαρής απειλής από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σε περιοχές απέναντι από τα νησιά.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (733)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, διάλογος, Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK