01:19 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

«Το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη νέα χρονιά έχει ήδη φτάσει: διαθέτουμε πια το εμβόλιο, το διαβατήριο για την ελευθερία μας», αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ως έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης χαρακτήρισε το 2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πανδημία του κορονοϊού, σε εθνικά θέματα, αλλά και σε θέματα που άπτονται της οικονομίας.

«Το εμβόλιο είναι το διαβατήριο για την ελευθερία μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως «ο εμβολιασμός είναι μια πράξη σεβασμού του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου».

Αφού τονίζει, δε, πως «προέχει η στήριξη αυτών που εκτέθηκαν περισσότερο στην κρίση και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», ενώ καθιστά σαφές πως «η χώρα μας δεν αντέχει άλλη μια οικονομική περιπέτεια», στέλνει το δικό της μήνυμα στα εθνικά θέματα, υποστηρίζοντας πως:

«Επιδείξαμε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Διαφυλάξαμε την κυριαρχία μας, ενεργοποιήσαμε καίριες συμμαχίες και αναδείξαμε τον μείζονα ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δεν παρέλειψε επίσης να κάνει μια αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε τη χρονιά που φεύγει «όχι μόνο η πατρίδα μας, αλλά όλος ο πλανήτης», καθώς «η πανδημία του κορονοϊού επισκίασε κάθε άλλο γεγονός».

«Οι κοινωνίες κλονίστηκαν και πενθούν. Τα χιλιάδες θύματα του ιού είναι ο πιο θλιβερός απολογισμός μας. Απώλειες στη σιωπή και τη μοναξιά, οι οποίες δεν βαρύνουν μόνο τους οικείους τους, αλλά τραυματίζουν συλλογικά τον λαό μας που τιμά την ανθρώπινη αξία και την ιερότητα της ζωής. Ζούμε εδώ και πολλούς μήνες με πρωτόγνωρους περιορισμούς. Πολλά από τα σχέδιά μας ματαιώθηκαν και ο φόβος κατέλαβε την αυθορμησία και την κοινωνικότητά μας. Η οικογένεια, η εργασία, η εκπαίδευση, η διασκέδαση, ακόμη και οι πιο απλές μας συνήθειες, επηρεάστηκαν βαθιά. Το ίδιο το κράτος δοκιμάστηκε και έφτασε στα όρια της αντοχής του», τόνισε.

Ακολούθως κάνει ειδική μνεία στους αφανείς, όπως τους χαρακτηρίζει, ήρωες της πανδημίας που δεν είναι άλλοι από το υγειονομικό προσωπικό, κάνοντας λόγο για παράδειγμα αυταπάρνησης.

«Μια μάχη πολλές φορές άνιση, σε αντίξοες συνθήκες και ελλείψεις που καλύπτουν, στο μέτρο του δυνατού, οι αφανείς ήρωες της πανδημίας. Εκείνοι που διδάσκουν στην πράξη την αξία της αλληλεγγύης και της φροντίδας του άλλου. Αυτό είναι και το καθήκον όλων μας, όσο αναλογεί στον καθένα. Στην αφύσικη συνθήκη της κοινωνικής απόστασης καλλιεργείται και μας δένει η πιο ζεστή ψυχική και υλική στήριξη, η αμέριστη συνδρομή σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αντιληφθήκαμε ξανά, στην πανδημία, πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον. Και αυτό το βίωμα είναι η πολύτιμη αποσκευή μας για την επόμενη μέρα», ανέφερε.

Παρ΄ όλα αυτά, «το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τη νέα χρονιά έχει ήδη φτάσει: διαθέτουμε πια το εμβόλιο, το διαβατήριο για την ελευθερία μας. Ένα ιστορικό επίτευγμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

Σύμφωνα με την κα. Σακελλαροπούλου, ο εμβολιασμός είναι μια πράξη σεβασμού του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου, ενώ αν και «ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι σύντομος και εύκολος», «θα τον διανύσουμε όλοι μαζί, αφήνοντας σταδιακά πίσω τις επιφυλάξεις μας, προσεκτικά και συντονισμένα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι τον τελικό μας στόχο: την ανοσία της κοινότητας».

Αναφερομένη, δε, στις επιπτώσεις της πανδημίας μίλησε για διεύρυνση των ανισοτήτων και για νέα ύφεση στην οικονομία, όμως «η χώρα μας δεν αντέχει άλλη μια οικονομική περιπέτεια. Οι δημόσιες πολιτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές, οφείλουν να είναι επανορθωτικές και σύμφωνες με τις αρχές της δικαιοσύνης, ώστε οι πληγές της πανδημίας γρήγορα να επουλωθούν».

Καταλήγοντας, αναφέρει:

«H χρονιά που έρχεται συνιστά συμβολικό ορόσημο για το έθνος μας. Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι μια αφορμή να αντλήσουμε έμπνευση από την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας. Να αναλογιστούμε αυτά που πετύχαμε και να βαθύνουμε τη σκέψη και το συναίσθημά μας. Η μεγαλύτερη δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα και τη συνεργασία. Το 2021 θα είναι το έτος της ελπίδας και της ανάκαμψης. Εύχομαι καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλες και όλους, με υγεία και ευτυχία».
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK