19:26 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2471)
0 09
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα δύο μέτωπα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, τους εμβολιασμούς και το lockdown.

Έρχονται από τον Φεβρουάριο τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο να αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, ενώ τα κέντρα αυτά θα μπορούν να εμβολιάζουν καθημερινά 20.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουν έρθει 4 εκατ. δόσεις και θα έχουν εμβολιαστεί δύο εκατομμύρια πολίτες, μειώνοντας δυσανάλογα πολύ την ενδεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. 

Απαντώντας στην κριτική για τα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι η χώρα έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατ. δόσεις, περισσότερα από 15 εκατ. εμβόλια για 7-8 εκατομμύρια πολίτες που θα εμβολιαστούν. 

Για το άνοιγμα της αγοράς

Ερωτηθείς για το άνοιγμα καταστημάτων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιθυμία είναι να ανοίξει η αγορά έστω και με click away.

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι στις 15 Δεκεμβρίου που αποφασίσαμε το άνοιγμα με click away τα Χριστούγεννα. Την Παρασκευή οι ειδικοί θα αποφασίσουν με βάση αυτή την επιδημιολογική εικόνα» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση να κλείσει η οικονομική δραστηριότητα τις πρώτες δύο εβδομάδες του έτους ήταν προσωπική του υπόθεση και την απέδωσε στην προσπάθεια να προληφθεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Για τα Θεοφάνεια σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα».

Προανήγγειλε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα διατηρηθεί για όσο καιρό χρειαστεί. 

Μητσοτάκης στην ΓΓΠΠ
© Φωτογραφία : Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Επίσης, θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους.

Αισιοδοξία για τον τουρισμό

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τουρισμό το καλοκαίρι εκτιμώντας ότι θα είναι καλύτερο από πριν και δεν θα σωθεί απλά η τουριστική περίοδος.

Στήριξε την αισιοδοξία του αυτή στο γεγονός ότι θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ θα ευνοήσει και το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι εποχικός.

Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφερε ότι έστειλε μία επιστολή στους ομολόγους του και την πρόεδρο της Κομισιόν όπου ζητά στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σε 10 ημέρες να συζητηθεί το ζήτημα.

«Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι χώρες ενδεχομένως και επιχειρήσεις μπορεί να ζητούν κάποια βεβαίωση ότι δεν ασθενούν εκείνη τη στιγμή για να παρέχουν υπηρεσίες» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας η οποία αυτή τη στιγμή υποχωρεί στη χώρα μας, ενώ ερωτηθείς για τη Θεσσαλονίκη και τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου σημείωσε ότι «ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα»

«Στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητα η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις παντέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πότε θα έχουμε στοιχειώδης ανοσία

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το τείχος ανοσίας δεν είναι ένα. «Το πρώτο είναι να εμβολιάσουμε αυτούς που είναι πιο πιθανό να χρειασθούν νοσηλεία. Μετά από τα 85 έτη, θα πάμε στα 70 και σε εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού» εξήγησε. 

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2471)
Tags:
επιστρεπτέα προκαταβολή, εμβολιασμός, COVID-19, κορονοϊός, lockdown, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK