05:51 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 05
Βρείτε μας

«Τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα έλαβε και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εμβολίων.

Στο θέμα των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, τονίζοντας ότι έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων» είπε ο ίδιος. 

Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα πάνω από 80.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος εμβολιάστηκε σήμερα το πρωί.

«Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Όμως, θέλω να το επαναλάβω, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε όμως εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προφανώς όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Τόνισε ότι πραγματοποίησε σήμερα συζήτηση με Ευρωπαίους ηγέτες και συμφωνήθηκε ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης πρέπει να τεθεί μετ' επιτάσεως το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Παράλληλα, επί τάπητος ετέθη η πρόταση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στους Ευρωπαίους ομολόγους του για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί και πρόσθεσε:

«Έτσι ώστε να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Είναι κάτι το οποίο προφανώς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο».

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και εστιάζοντας στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, κάλεσε την Τουρκία «να μην έχει ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

«Υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό, αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό» είπε. 

Αναφερόμενος στη σύμβαση αγοράς των αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, εξέφρασε την ελπίδα ότι το προσεχές διάστημα θα ψηφιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 μίλια.

«Για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα τοποθετηθεί και ο ίδιος στη Βουλή την Τετάρτη, όταν θα συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο.

Το μήνυμα προς το κόμμα

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής για το έτος που πέρασε, αναφέρθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, σημειώνοντας ότι «θα ήταν λάθος οι αλλαγές αυτές να ερμηνευτούν διαφορετικά από αυτό που πραγματικά είναι. Δηλαδή μία ευκαιρία προσφοράς από όλους, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε πως τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνεργάτες μου τους θεωρώ πάντα μόνιμους συμπαραστάτες μου. Όλα τα στελέχη είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της χώρας και της παράταξης και η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητά μας, συνεπώς, πρέπει να είναι διαρκής».

Ο πρωθυπουργός έστειλε κι ένα μήνυμα εντός του κόμματος και κυρίως εντός της κυβέρνησης:

«Κλείνω με μια ξεχωριστή παρότρυνση, ειδικά σε όσους ανάμεσά μας ασκούν και κυβερνητικά καθήκοντα και ειδικά προς τα νέα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναλαμβάνουν θέσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών αλλά και υφυπουργών. Κρατείστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές. Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος. Όμως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα» ανέφερε. 

Και συμπλήρωσε: «Οι βουλευτές μας μεταφέρουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου σε κάθε γωνιά της χώρας. Αλλά είναι και εκείνοι που το εμβολιάζουν με τη φωνή των πολιτών, που είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της κάθε κυβέρνηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, θα κινηθώ και εγώ προσωπικά. Θα συνεχίσω να είμαι πολύ συχνά παρών στη Βουλή. Θα παρακολουθώ στενά -όπως εξάλλου ήδη το κάνω- τη συνεργασία υπουργών και βουλευτών και την προώθηση όσων σωστών εισηγήσεων καταθέτουν οι δεύτεροι».

 

Tags:
Τουρκία, Ελλάδα, πανδημία, κορονοϊός, εμβόλιο, εμβολιασμός, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK