18:59 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελληνικό #MeToo (293)
0 30
Βρείτε μας

«Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για να διερευνηθεί αν υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εθνικού θεάτρου εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις» τονίζει στο Sputnik η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

«Υπήρχε μια παραφιλολογία κατά γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος πλέον φέρεται να είχε εμπλακεί σε κύκλωμα trafficking σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Λίγο πολύ ήμασταν κοινωνοί αυτής της παραφιλολογίας χωρίς να γνωρίζουμε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις αξιόποινες κακοποιητικές ενέργειες και τις πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα και η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί. Αυτό λέω και στην καταγγελία που έκανα στη Βουλή» μας εξηγεί η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, σύζυγος ηθοποιού (του καλού πρωταγωνιστή Μάξιμου Μουμούρη) αλλά και μητέρα ανήλικων παιδιών, για την ερώτηση που απηύθυνε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Ντροπή του πολιτισμού οι θύτες κακοποιητικών συμπεριφορών να είναι άνθρωποί του»

«Η ιστορία άνοιξε, αλλά δεν πρέπει απλά να εξαντληθεί ως ένα θέμα δημοσιογραφικής συζήτησης κι εκμετάλλευσης σε τηλεοπτικά παράθυρα» τονίζει.

«Πρέπει το Κράτος να το αντιμετωπίσει το ζήτημα ως πρώτη προτεραιότητα για την προστασία των ευάλωτων που γίνονται θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών. Είναι ντροπή του πολιτισμού αυτό να έχει συμβεί από ανθρώπους του πολιτισμού καταρχάς» προσθέτει.

«Να διαταχθεί ΕΔΕ για υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εθνικού θεάτρου»

 Αυτό που ζητά με την καταγγελία της στη Βουλή, την οποία σκέφτεται μάλιστα να κλιμακώσει το επόμενο διάστημα, είναι καταρχάς να αναλάβει δράση το υπουργείο Δικαιοσύνης και κατόπιν το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Πρέπει να πάρουν θέση τα αρμόδια υπουργεία! Πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν οι αυτεπάγγελτες διαδικασίες από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως. Αυτό είναι χρέος του υπουργείου Δικαιοσύνης που πρέπει να ενεργήσει ώστε να επισπευθεί η έρευνα» υπογραμμίζει η βουλευτής.

«Δεύτερον, με βάση ένα δημοσίευμα για συμμετοχή σε κύκλωμα ή εμπλοκή σε κύκλωμα trafficking ηθοποιού και σκηνοθέτη, πρέπει να μάθουμε τι έχει γίνει η σχετική έρευνα που διεξήχθη και για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκε. Τι συνέβη τότε; Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τρίτον, το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να διατάξει μια ένορκη διοικητική εξέταση για να διερευνηθεί αν όντως υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εθνικού θεάτρου εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις, όπως φωτογραφίζεται από καταγγελίες, Όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν».

Και η κα Γιαννακοπούλου συγκλονίστηκε από τη μαρτυρία του ηθοποιού Δημήτρη Μοθωναίου αλλά και από άλλες καταγγελίες κατά γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού.

«Ένα ακόμη σοβαρότατο ζήτημα είναι ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων κακοποίησης» επισημαίνει. «Πρέπει να αλλάξει, ώστε τα θύματα να μπορούν να βρουν το δίκιο τους».

Ο στόχος της ερώτησής της στη Βουλή, συνεχίζει, είναι «να καταλάβουν τα θύματα αυτών των κακοποιητικών συμπεριφορών ότι δεν είναι μόνα τους τους. Πρέπει να νιώσουν την ασφάλεια. Ως Κίνημα Αλλαγής δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα τους ώστε να νιώσουν ασφάλεια να ανοίξουν στόματα. Να σπάσει η σιωπή! Προσωπικά σκέφτομαι να προβώ σε κλιμάκωση αυτής της ερώτησης. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε το θέμα αυτό έτσι. Τώρα ήρθε η ώρα να καθαρίσει αυτός ο χώρος. Ήρθε η ώρα να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο».

Θέμα:
Ελληνικό #MeToo (293)
Tags:
σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση, καταγγελίες, Νάντια Γιαννακοπούλου, ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μοθωναίος, Κώστας Τσιάρας, Λίνα Μενδώνη, Εθνικό Θέατρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK