07:08 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΡΟΣΩΠΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2018)
0 0 0
Βρείτε μας

Μελέτησε τις εξισώσεις, το φως και τη βαρύτητα σε ένα αγρόκτημα, σε απόσταση ασφαλείας από την πανδημία της εποχής, θέτοντας τις βάσεις των μαθηματικών και της φυσικής.

Την περίοδο που η βουβωνική πανώλη ή πανούκλα θέριζε το Λονδίνο και συγκεκριμένα το 1665 ο Ισαάκ Νεύτων ήταν φοιτητής στο Κολέγιο Τρίνιτι, στο Κέιμπριτζ. Την άνοιξη εκείνης της χρονιάς, σε ηλικία μόλις 23 ετών, απομονώθηκε στο οικογενειακό αγρόκτημά του στη μικρή πόλη Γούλσθορπ, σε απόσταση ασφαλείας από την τρομερή ασθένεια. Εκεί, σύμφωνα με μια σύντομη βιογραφία του στο Biography.com, βρήκε ένα γαλήνιο περιβάλλον που του επέτρεψε να αφοσιωθεί στη μελέτη του. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι γνωστή σήμερα ως annus mirabilis, «η χρονιά των θαυμάτων».

Μέχρι το τέλος του 1666 είχε λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα που είχε απασχολήσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, τους Ρενέ Ντεκάρτ και Πιερ ντε Φερμά, θέτοντας τις βάσεις για τον διαφορικό λογισμό των σύγχρονων μαθηματικών. Κατόπιν καταπιάστηκε με τη μελέτη του φωτός. Μέσα από μια μικροσκοπική τρύπα στο παράθυρο του υπνοδωματίου του ανέλυσε αχτίδες φωτός χρησιμοποιώντας πρίσματα και αποδεικνύοντας ότι το λευκό αποτελείται από όλα τα χρώματα του φάσματος.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ίσως ότι εκείνη την περίοδο άρχισε να διαμορφώνεται στο μυαλό του ο νόμος της βαρύτητας. Λέγεται ότι εμπνεύστηκε την ιδέα όταν έπεσε ένα μήλο στο κεφάλι του. Αλλά ακόμα και αν τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι, σύμφωνα με μια αφήγηση του βοηθού του τα μήλα που έπεφταν από μια μηλιά στο αγρόκτημά του ήταν ανάμεσα στις παρατηρήσεις που οδήγησαν εντέλει στη διατύπωση του περίφημου νόμου της φυσικής.

Η δύναμη που έλκει τα μήλα στο έδαφος πρέπει να είναι η ίδια με εκείνη που έλκει το φεγγάρι στη Γη, υπέθεσε. Πάνω σε αυτή την υπόθεση άρχισε να αναπτύσσει τη θεωρία ότι η δύναμη της βαρύτητας που ασκούν τα αντικείμενα είναι ανάλογη προς τη μάζα τους και αντιστρόφως ανάλογη προς την απόσταση που τα χωρίζει από το σώμα που έλκουν.

Η αλήθεια είναι ότι το έργο όπου ο Νεύτωνας θα διατύπωνε το πρώτο αξίωμά του για τη βαρύτητα («Principia») δημοσιεύτηκε πολύ αργότερα, το 1687. Ωστόσο οι μελέτες και οι ανακαλύψεις που έκανε την περίοδο της καραντίνας του στο αγρόκτημα (προτού επιστρέψει στο Κέιμπριτζ το 1667) ήταν εκείνες που άλλαξαν για πάντα την επιστήμη. Όπως είχε πει και ο ίδιος: «Στις δυο χρονιές 1665 και 1666 της πανούκλας… ενδιαφερόμουν για τα Μαθηματικά και τη Φιλοσοφία πιο πολύ παρά οποιαδήποτε άλλη φορά από τότε».

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2018)

Σχετικά:

Η πανούκλα ξεκίνησε εδώ: Βρέθηκε η γενέτειρα της πιο θανάσιμης πανδημίας στην ιστορία - Βίντεο
Κορονοϊός, ήλιος και καθαρός αέρας: Τι μας δίδαξε η ισπανική γρίπη σύμφωνα με έναν ερευνητή
Κορονοϊός: Γιατί οι επιδημίες έχουν αυξηθεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά;
Tags:
χρώματα, βαρύτητα, Ισαάκ Νεύτων, πανδημία, πανώλη, πανούκλα, καραντίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK