16:21 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΡΟΣΩΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δίνει την εντύπωση ότι πουλάει φυσικά καλλυντικά, αλλά πρόκειται για μια διαδικτυακή γραμμή βοήθειας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που στη διάρκεια της καραντίνας φέρεται να αυξήθηκε στην Πολωνία κατά 40%.

Μια μαθήτρια από την Πολωνία, η Κριστίνα Πάσκο, στη διάρκεια της καραντίνας δημιούργησε ένα «eshop» με σκοπό να καλύψει μια κυριολεκτικά ζωτική ανάγκη: να δώσει την ευκαιρία σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας να διασωθούν από τους δυνάστες τους. Κι αυτό γιατί πίσω από το διαδικτυακό κατάστημα-βιτρίνα της, που δίνει την εντύπωση ότι πουλάει φυσικά καλλυντικά, βρίσκεται μια γραμμή βοήθειας.

Συγκεκριμένα, όποιος έχει πέσει θύμα σωματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα του «καταστήματος» στο Facebook και να στείλει ένα μήνυμα εκφράζοντας το ενδιαφέρον να «αγοράσει καλλυντικά». Στη συνέχεια, οι διαχειριστές του αρχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ειδοποιούν την αστυνομία.

Εγκλήματα στην πανδημία

Το σκεπτικό της Κριστίνα ήταν να προσφέρει σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας έναν δίαυλο επικοινωνίας ώστε να εκπέμψουν το δικό τους σήμα SOS χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους δράστες. Όπως επισημαίνει η ίδια, τέτοια περιστατικά έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 40% στη διάρκεια της πανδημίας στην Πολωνία.

Μάλιστα, για να κάνει πιο αληθοφανή τη «βιτρίνα» της, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook ανεβάζει φωτογραφίες προϊόντων που υποτίθεται ότι διαθέτει, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από κωδικοποιημένα μηνύματα: «Ιδανικό για να καλύπτει κοκκινίλες και μελανιές» σχολιάζει ένας χρήστης της σελίδας. «Το συνιστώ».

Η σελίδα δημιουργήθηκε μόλις στις 12 Απριλίου και ήδη έχει σχεδόν δέκα χιλιάδες ακόλουθους, ενώ έχει δεχτεί πάνω από 40 αιτήματα για βοήθεια.

Στην Ελλάδα, ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην καραντίνα είναι δωρεάν εξέταση σε γυναίκες που δεν θέλουν να προχωρήσουν άμεσα σε μήνυση, καθώς επίσης δωρεάν φιλοξενία και σίτιση σε γυναίκες και παιδιά, σε ειδικούς χώρους σε όλη τη χώρα από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Σχετικά:

Αληθινές ηρωίδες: Καφετέρια στην Ινδία απασχολεί γυναίκες παραμορφωμένες από οξύ
Πιτσιρικάς επινόησε προστατευτικά αυτιών για εκείνους που φορούν μάσκα ατελείωτες ώρες
Μπήκαν σε καραντίνα στον ζωολογικό κήπο όπου εργάζονται και συνεχίζουν να φροντίζουν τα ζώα
Tags:
Πολωνία, πανδημία, καραντίνα, παιδιά, γυναίκες, θύματα, κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, βία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK