Σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, μέχρι τη δεκαετία του ’30, συχνά οι πιο απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις ισοδυναμούσαν με θανατική καταδίκη. Όμως ο Χάρβεϊ Κάσινγκ, ένας χαρισματικός νευροχειρουργός, έκανε την πραγματική διαφορά, σώζοντας άπειρες ζωές.
Ο Κάσινγκ είχε τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά του: Οι ασθενείς του τον λάτρευαν, περιγράφοντάς τον ως ευαίσθητο και ευγενικό, αλλά το προσωπικό του τον έτρεμε, καθώς δεν επέτρεπε το παραμικρό λάθος, καταφεύγοντας ακόμα και στο bullying. Όμως το αποτέλεσμα μάλλον τον εξιλέωνε για την αμφιλεγόμενη εργασιακή ηθική του.
Πατέρας της νευροχειρουργικής
Στις 15 Απριλίου 1931 ο Αμερικανός γιατρός πραγματοποίησε την 2.000η επέμβαση εγκεφάλου στην καριέρα του, σε νοσοκομείο της Βοστόνης, σε μια 31χρονη ασθενή, την Άιντα Χέρσκοβιτς που, αφού είχε αρχίσει να υποφέρει από πονοκεφάλους και διαταραχές στην όραση, διαγνώστηκε με όγκο του εγκεφάλου. Μετά από μια πολύωρη και περίπλοκη επέμβαση ο γιατρός κατάφερε να σώσει τη Χέρσκοβιτς, η οποία μάλιστα έφτασε μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Η Χέρσκοβιτς δεν ήταν η εξαίρεση. Μέχρι τότε οκτώ στους 10 ασθενείς που υποβάλλονταν σε επέμβαση εγκεφάλου πέθαιναν, αλλά ο Κάσινγκ στο νοσοκομείο του κατάφερε να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας στο 8%, σύμφωνα με αφιέρωμα του BBC. Η συνεισφορά του στην ιατρική είναι τέτοια, ώστε σήμερα χαρακτηρίζεται «πατέρας της νευροχειρουργικής».
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χειρουργούσε ο Κάσινγκ τον έφερναν αντιμέτωπο με τεράστιες προκλήσεις, καθώς στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα δεν υπήρχαν αντιβιοτικά και ο κίνδυνος λοιμώξεων ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Όμως ο ίδιος χειρουργούσε με γάντια, μάσκα και έκανε ό,τι μπορούσε για να αποστειρώνει σχολαστικά τις πληγές, ακόμα και μετά το τέλος της επέμβασης.
Στην πτέρυγά του, επίσης, υποδέχθηκε τις ακτινογραφίες και φρόντιζε να παρακολουθείται η αρτηριακή πίεση των νοσηλευόμενων. Ήταν ένα είδος εντατικής θεραπείας, σε μια εποχή που δεν υφίστατο ακόμα ο όρος. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην εποχή του Κάσινγκ προορίζονταν για μετεγχειρητική φροντίδα - αν και για άλλες χρήσεις δεν έμελλε να διαδοθούν πριν από τη δεκαετία του ’50, από τις ανάγκες που δημιούργησε η τότε επιδημία της πολιομυελίτιδας, που σκότωνε πολλά παιδιά και άφηνε σε άλλα μόνιμες αναπηρίες και αναπνευστικά προβλήματα.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)