07:07 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΡΟΣΩΠΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Σέγι Ολουγιόλε δημιούργησε τη δωρεάν ακαδημία Dreamcatchers Dance Academy, που μέσα από τον χορό, τη μουσική και το θέατρο προσφέρει κίνητρα εκπαίδευσης στα λιγότερο προνομιούχα παιδιά.

Βλέποντας κάποιος τα παιδιά της Dreamcatchers Dance Academy να χορεύουν, δύσκολα μπορεί να φανταστεί τις δοκιμασίες που έχουν περάσει ή συνεχίζουν να περνούν στην καθημερινότητά τους.

Δημιουργός αυτής της δωρεάν ακαδημίας χορού, που βρίσκεται στη Νιγηρία, είναι μια χορογράφος, η Σέγι Ολουγιόλε, που αποφάσισε ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί την εκπαίδευση, σε όποιο περιβάλλον κι αν μεγαλώνει. Έτσι, στους μικρούς μαθητές της θέτει έναν όρο: θα συνεχίσουν να χορεύουν, αρκεί να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο.

Η Ολουγιόλε ίδρυσε την ακαδημία το 2014, εμπνευσμένη από τις προσωπικές της εμπειρίες. «Είδα πάρα πολλά παιδιά να περνούν πολύ χειρότερα απ' ό,τι είχα περάσει εγώ» λέει σήμερα. «Θέλησα να κάνω κάτι γι’ αυτά, να τους προσφέρω ελπίδα και μια καλύτερη ζωή».

Μάστιγα ο αναλφαβητισμός

Ο αναλφαβητισμός είναι σοβαρό πρόβλημα στη Νιγηρία, όπου σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά 5-14 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο. Για την ακρίβεια, μόλις το 61% των παιδιών 6-11 ετών «παρακολουθούν συστηματικά» τα μαθήματα στο δημοτικό.

Παρόλο που η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν (και υποχρεωτική) στη Νιγηρία, τα δημόσια σχολεία έχουν υποβαθμιστεί, ελλείψει κρατικών πόρων, και τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τα στείλουν σε ιδιωτικά σχολεία συχνά μένουν σπίτι ή αναγκάζονται να εργαστούν. Σχεδόν τα μισά παιδιά στη Νιγηρία 5-14 ετών πέφτουν θύματα της παιδικής εργασίας, όπως αποκαλύπτει η UNICEF. Αυτή η κατάσταση ήταν που ώθησε την Ολουγιόλε να θέσει ως όρο στους μαθητές της να μην εγκαταλείψουν το σχολείο, σε μια προσπάθεια να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον.

Από την τράπεζα στην παραγκούπολη

Η ζωή της Ολουγιόλε είχε τις δικές της δυσκολίες. Ο πατέρας της εργαζόταν σε τράπεζα, αλλά όταν έμεινε άνεργος, η οικογένειά της αναγκάστηκε να μετακομίσει σε παραγκούπολη. Ένα βράδυ, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο «Global Citizen», στη διάρκεια μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας συνειδητοποίησε πόσο πολύ αγαπούσαν τον χορό τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά. Άρχισε λοιπόν να τους παραδίδει άτυπα μαθήματα χορού.

Αργότερα η Ολουγιόλε έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ και με την επιστροφή της στη Νιγηρία έγινε χορογράφος και δασκάλα χορού. Τα πρώτα της μαθήματα παρακολουθούσαν είκοσι παιδιά. Αναζητώντας πόρους, άρχισε να ανεβάζει στα social media βίντεο με τις χορογραφίες των παιδιών.

Αρκετούς μήνες μετά, το Μάρτιο του 2018, αφού είχε απογοητευτεί, γύρισε με τα παιδιά μια χορογραφία πάνω σε επιτυχία του δημοφιλούς Νιγηριανού DJ Spinall και το βίντεο έγινε viral. Κοινοποιήθηκε ακόμα και από το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ, που το μοιράστηκε στη σελίδα της στο Instagram συγκεντρώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο views. Ακολούθησε η Ριάνα, που το έφτασε στα 2 δισεκατομμύρια streams μέσω του Apple Music.

Από εκεί και πέρα, η φήμη τους απογειώθηκε και σήμερα ο θίασος Dreamcatchers συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις στη Νιγηρία. Παρ’ όλα αυτά, η Ολουγιόλε και οι μαθητές της συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. «Οι περισσότερες υποσχέσεις που δεχόμαστε δεν γίνονται έργα» λέει η χορογράφος και προσθέτει: «Τουλάχιστον όμως δεν δυσκολευόμαστε να συγκεντρώσουμε δωρεές όπως στο παρελθόν και έχουμε περισσότερους followers που ενδιαφέρονται για τα παιδιά».

Σχετικά:

Ένας γάτος που τον έλεγαν Πιτ: Έσωσε έναν 25χρονο άντρα από τα ναρκωτικά
Ο νεότερος βιολιστής στον κόσμο που κέρδισε στον διαγωνισμό Μενουχίν: Σε ηλικία 10 ετών - Βίντεο
Νικολάι Μικλούχο-Μακλάι: Ο Ρώσος εξερευνητής που υπερασπίστηκε αυτόχθονες φυλές σε όλο τον κόσμο
Tags:
Unicef, Ριάνα, Ναόμι Κάμπελ, παιδική εργασία, σχολείο, αναλφαβητισμός, χορός, παιδιά, Νιγηρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK