02:14 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένας Ρώσος κοσμοναύτης έκανε το ατόπημα να πατήσει πάνω στον λεπτό πάγο της πολιτικής για το φύλο, υποδηλώνοντας ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι πάρα πολύ δύσκολη αποστολή η οποία δεν μπορεί να εξαρτάται από τους έμμηνους κύκλους των γυναικών.

Ο Σεργκέι Ριάζανσκυ, ο οποίος άντεξε περισσότερο από 304 ημέρες στο διάστημα μέσα σε ένα μικροσκοπικό, δωμάτιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του με την Σόφι Σεβαρντνάτζε.

Σε μία στιγμή, η Σεβαρντνάτζε, η οποία είναι επίσης παρουσιάστρια του RT, αναρωτήθηκε για τη συντριπτική αναλογία 50-4 μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών / Ρώσων γυναικών κοσμοναυτών.

«Τι σεξισμός!» πρόσθεσε. Τότε ήταν που ο Ριάζανσκυ άρχισε να αναφέρει όσα προκάλεσαν αντιδράσεις στη συνέχεια. Ο κοσμοναύτης υπενθύμισε μία πρόσφατη συνομιλία του με έναν συνάδελφο της NASA, υπεύθυνο για την πρόσληψη μελλοντικών αστροναυτών, που του είπε: «Έχω μια ποσόστωση για αγόρια και κορίτσια, λευκούς και μαύρους, έχω μια ποσόστωση για άλλα άτομα. Αλλά, Σεργκέι, γιατί δεν έχω μια ποσόστωση για έξυπνους αστροναύτες;»

Τότε η δημοσιογράφος τον ρώτησε νευριασμένη: «Εννοείτε οι γυναίκες δεν γίνονται δεκτές, επειδή δεν είναι τόσο έξυπνες;»

Ο Ριάζανσκυ έκανε πίσω, αλλά στη συνέχεια προχώρησε σε άλλη μία γκάφα, σύμφωνα με το RT.

«Αυτές οι απαιτήσεις είναι ανθρωποκεντρικές. Τα αγόρια έχουν μια πρωτόγονη φυσιολογία, έχουμε σταθερά επίπεδα ορμονών... Κανείς δεν πρόκειται να προσαρμόσει μια εκτόξευση πυραύλων, ένα διαστημόπλοιο ή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους κύκλους των γυναικών», σχολίασε.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Οι γυναίκες δεν κάνουν αίτηση για διαστημικές αποστολές επειδή είναι «ορθολογικές», συνέχισε: «Τα αγόρια αναζητούν περιπέτεια και επιτεύγματα κ.ο.κ. Τα κορίτσια είναι πιο ορθολογικά, αναζητούν οικογένεια, παιδιά και σταθερότητα».

Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τις «προκαταλήψεις που έχουν ρίζες στην χώρα μας», σχολίασε η Έλενα Σέροβα, η πρώτη και μοναδική Ρωσίδα κοσμοναύτης που ολοκλήρωσε μια αποστολή στον ISS. «Μπήκα στην ομάδα κοσμοναυτών όταν είχα ένα μικρό παιδί», είπε στα ρωσικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές έναντι των δυνάμεων που αναπτύσσονται από την επιτάχυνση και το στρες.

Τα επίπεδα ορμονών των ανδρών μπορεί να είναι τόσο ασταθή ώστε «δεν συνειδητοποιούν γιατί κάνουν κάποια πράγματα», απάντησε.

Συνολικά, οι ισχυρισμοί του Ριάζανσκυ μπορεί να μην είναι και πολύ συμβατοί με αυτά που ανέφεραν οι Ρώσοι αρχηγοί της Διαστημικής Υπηρεσίας τα τελευταία δύο χρόνια. Τον Νοέμβριο, ο Σεργκέι Κρικελέφ, διακεκριμένος κοσμοναύτης και διευθυντής πτήσεων της Roscosmos, απέρριψε ισχυρισμούς ότι υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών που επιθυμούν να γίνουν κοσμοναύτες.

«Υπάρχουν λιγότερες γυναίκες μεταξύ των αιτούντων, αλλά όσοι κάνουν αίτηση έχουν ίσες ευκαιρίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, έχει επίσης υποστηρίξει την ισορροπία των φύλων στην υπηρεσία του. Η ομάδα των Ρώσων κοσμοναυτών «θα φαινόταν πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική εάν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες εκεί», δήλωσε τον Ιανουάριο.

Tags:
άνδρες, άνδρας, γυναίκες, γυναίκα, κοσμοναύτες, κοσμοναύτης, NASA, διάστημα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK