18:27 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 50
Βρείτε μας

Την πρότασή του για τον νέο πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέθεσε προ ολίγου στη Δούμα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την πρότασή του για τον νέο πρωθυπουργό της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

«Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε μια συνάντηση εργασίας με τον Μιχαήλ Μισούστιν και τον κάλεσε να δεχτεί τη θέση του πρωθυπουργού. Λαμβάνοντας τη συγκατάθεσή του, υπέβαλε την υποψηφιότητα του Μισούστιν για τη θέση του πρωθυπουργού στην Κρατική Δούμα για εξέταση», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας θα συνεδριάσει αύριο για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Το χρονικό της παραίτησης της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ώρες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Μεντβέντεφ στο διάγγελμα αναφέρθηκε στην πρωινή ομιλία του Πούτιν που έκανε λόγο για μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα.

«Αυτές οι αλλαγές, όταν υιοθετηθούν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως “σύνολο”» επεσήμανε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Οι αλλαγές αυτές σημείωσε ο Μεντβέντεφ θα αφορούν την εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία και τη δικαστική εξουσία.

«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο την ευκαιρία να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Υπό αυτές τις περιστάσεις, πιστεύω ότι είναι σωστό, εφαρμόζοντας το Άρθρο 117 του Συντάγματος, η ρωσική κυβέρνηση – υπό την παρούσα σύνθεση – να παραιτηθεί»

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος Πούτιν, από το βήμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, παρουσίασε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ρωσικό Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών, αλλά και στην ενίσχυση των εξουσιών του ρωσικού Κοινοβουλίου - ιδίως ως προς τον διορισμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Πούτιν, παράλληλα, πρότεινε την απαγόρευση κατοχής των αξιωμάτων του βουλευτή, του κυβερνήτη, του πρωθυπουργού κ.α., από πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα ή από πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, τέλος, προβλέπουν ότι η ρωσική νομοθεσία υπερτερεί της διεθνούς νομοθεσίας σε περιπτώσεις αντικρουόμενων διατάξεων. Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέκρινε την πραγματοποίηση ψηφοφορίας για την επικύρωση των παραπάνω αλλαγών στο Σύνταγμα.

Ο Πούτιν επέλεξε τον Μεντβέντεφ για τον αξίωμα του πρωθυπουργού τον Μάιο του 2012, ενώ τον διόρισε εκ νέου στην ίδια θέση το 2018, μετά την έναρξη της τέταρτης διαδοχικής προεδρικής του θητείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεντβέντεφ διατέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, διάστημα κατά το οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατείχε το πρωθυπουργικό αξίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πούτιν πρότεινε ψηφοφορία για αλλαγές στο σύνταγμα της Ρωσίας

Tags:
Μιχαήλ Μισούστιν, πρόεδρος, πρωθυπουργός, Βουλή, Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK