23:22 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (103)
0 20
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχωρεί την ετήσια συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος - μεταξύ άλλων - και στη λιβυκή κρίση.

Η λιβυκή κρίση ετέθη στο επίκεντρο της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία ετέθη σε εφαρμογή την περασμένη Κυριακή, παραμένει σε ισχύ και τελεί υπό παρακολούθηση.

«Πρόκειται για ένα βήμα προόδου» έσπευσε να σχολιάσει, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Διάσκεψη του Βερολίνου, την προσεχή Κυριακή.

«Υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της Διάσκεψης από την αρχή. Οι περισσότερες χώρες θέλουν να βοηθήσουν τους Λίβυους να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επίλυση της κρίσης» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά.

«Τα τελικά έγγραφα είναι πρακτικά συμφωνημένα. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες αντικρούσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» έσπευσε να συμπληρώσει.

«Είναι πολύ σημαντικό οι εμπλεκόμενες πλευρές να μην θέσουν πρόσθετες αξιώσεις» υποστήριξε, επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η συνέντευξη του Λαβρόφ πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία έχει ως βασικό στόχο την επισφράγιση της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Είχαν προηγηθεί άλλωστε, εντατικές διαβουλεύσεις στις αρχές της εβδομάδας, οι οποίες έλαβαν χώρα στη Μόσχα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ρωσίας και της Τουρκίας.

​Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

«Πρόοδος στη Λιβύη»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στη Συρία, αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε «σε προχωρημένο στάδιο επίλυσης» της κρίσης. «Υπάρχει πρόοδος σχεδόν σ’ όλα τα πεδία – πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά και ανθρωπιστικά» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς ορισμένοι εταίροι από τη Δύση «θέτουν εμπροσθοβαρείς προϋποθέσεις, τις οποίες αλλάζουν ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση».

Συνεχίζεται ο διάλογος με τις ΗΠΑ

Όσον αφορά τον ρωσο-αμερικανικό διάλογο - με αφορμή και τις πρόσφατες επαφές στη Βιέννη - ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε τα εξής:

«Ήταν μία τακτική συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τη στρατηγική σταθερότητα. Συζητήθηκε όλο το εύρος των ζητημάτων. Ετέθη και το ζήτημα της προβλεψιμότητας. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται».

Ερωτηθείς για τη συνθήκη «Open Skies», η οποία αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ θα πλήξει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα αναγκάσει τη Μόσχα να απαντήσει.

Τόνισε δε, ότι η Ρωσία είναι υπέρ της επέκτασης της Συνθήκης «New START» (σ.σ. πυρηνικοί και βαλλιστικοί πύραυλοι), χωρίς προϋποθέσεις. «Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί θα μας ακούσουν. Το έχουμε πει πολλές φορές. Αλλά δεν βλέπουμε κάποιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι τώρα».

Δεν παρέλειψε, επιπλέον, να αντιταχθεί στη «στρατιωτικοποίηση» της Αρκτικής, απορρίπτοντας τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Δεν θα επιτρέψουμε την παραχάραξη της ιστορίας»

Ειδική μνεία έκανε και στις εκδηλώσεις μνήμης για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 9 Μαΐου του 2020.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε κάθε παραχάραξη της ιστορίας και να διατηρήσουμε τη μνήμη των στρατιωτών μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αντιστροφή των διεθνώς αναγνωρισμένων αποτελεσμάτων της ήττας των Ναζί» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι η Ρωσία αναμένεται να καλωσορίσει μια σειρά αρχηγών κρατών, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στη ρωσική πρωτεύουσα, στις αρχές Μαΐου.

Στο ίδιο πλαίσιο, βέβαια, προέβλεψε ότι «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες δυσφήμισης της Ρωσίας τόσο όσον αφορά την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και όσον αφορά τον ρόλο της Μόσχας στη διεθνή αρένα».

«Επικίνδυνη τροπή οι εξελίξεις με το Ιράν»

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ρώσος υπουργός παρατήρησε με νόημα τα παρακάτω:

«Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τη επιθυμία των ΗΠΑ και όχι το εμπόριο με το Ιράν. Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση, η οποία τώρα έχει προσλάβει επικίνδυνη τροπή».

Σχετικά με την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Επίλυσης των Διαφωνιών από τις Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA), ισχυρίστηκε ότι αποτέλεσε προϊόν αμερικανικής πίεσης, καθώς η Ουάσιγκτον απείλησε την Ε.Ε. με την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γηραιά Ήπειρο.

«Όταν το Ιράν προχωράει στην αναστολή τήρησης των υποχρεώσεων της διεθνούς συμφωνίας του 2015, φυσικά θεωρούμε ότι αυτό δεν βοηθάει και δίνει στις ΗΠΑ “πάτημα” για να επιδεινώσουν την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, κατανοούμε τους λόγους που η Τεχεράνη αναγκάζεται να πράξει μ’ αυτόν τον τρόπο» τόνισε, τέλος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το «ευχαριστώ» του LNA στην Ελλάδα και ο «γαλανόλευκος» στρατηγός Χαφτάρ

Θέμα:
Οι εξελίξεις στη Λιβύη (103)
Tags:
LNA, ΗΠΑ, πόλεμος, κρίση, Χαλίφα Χαφτάρ, Λιβύη, συνέντευξη Τύπου, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK