19:07 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
0 20
Βρείτε μας

Επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Ρώσο πρόεδρο για τη συμβολή του στην ειρηνευτική διαδικασία.

Επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Ρώσο πρόεδρο για τη συμβολή του στην ειρηνευτική διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, στην επίμαχη επιστολή, ο Λίβυος στρατηγός εξέφρασε την ετοιμότητά του να επισκεφτεί τη Ρωσία, προκειμένου να συνεχιστεί ο ειρηνευτικός διάλογος για τη βορειο-αφρικανική χώρα.

Εξέφρασε δε, την πλήρη υποστήριξή του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στη ρωσική πρωτεύουσα στις αρχές της εβδομάδας. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να ευχαριστήσει τον πρόεδρο Πούτιν για τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της λιβυκής διένεξης.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου για τη ρωσική πρωτοβουλία να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν στην ειρήνη. Επιβεβαιώνω την ετοιμότητά μας να αποδεχθώ την πρόσκλησή σας για να επισκεφτώ τη Ρωσία και να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε»

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου ο Πούτιν

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσε το «παρών» στη Διάσκεψη του Βερολίνου, την προσεχή Κυριακή.

«Αναμένεται να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που αφορούν την επίλυση της λιβυκής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών, τη συμφιλίωση των εμπλεκόμενων πλευρών και την έναρξη ενός ευρύτατου πολιτικού διαλόγου υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών» έσπευσε να προσθέσει ο Ρώσος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου αποσκοπεί στην επισφράγιση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή, βάζοντας προσωρινό τέλος στις πολύμηνες εχθροπραξίες.

«Τα τελικά έγγραφα είναι πρακτικά συμφωνημένα»

Το πρωί της Παρασκευής, μάλιστα, στο επίμαχο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Τα τελικά έγγραφα είναι πρακτικά συμφωνημένα. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες αντικρούσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της απολογιστικής συνέντευξης Τύπου.

​Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαβρόφ: Τα τελικά έγγραφα για τη Λιβύη είναι πρακτικά συμφωνημένα

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
Tags:
Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, εκεχειρία, πόλεμος, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν, Χαλίφα Χαφτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK