13:32 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί στη Λιβύη, «σε γενικές γραμμές τηρείται».

Κορυφώνονται οι διεθνείς διεργασίες για το ζήτημα της Λιβύης, λίγες ημέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου και εν όψει της πρώτης σύγκλησης της στρατιωτικής επιτροπής «5+5».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί, «σε γενικές γραμμές τηρείται».

«Παραβιάσεις συμβαίνουν μερικές φορές, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν είναι οι τακτικές δυνάμεις που αντιμάχονται τον στρατό, αλλά ομάδες – πολύ συχνά - εξτρεμιστών» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στη στρατιωτική επιτροπή «5+5», στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Εξήγησε, χαρακτηριστικά, ότι η συνεδρίαση της επιτροπής θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατό. «Θέλουμε να υπάρξει σύγκληση όσο το δυνατόν πιο σύντομα» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου κατέληξε σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, καθώς και την αποχή κάθε ξένης παρέμβασης στη λιβυκή διένεξη.

Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις και στη Μόσχα, όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν σειρά διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: Η Ελλάδα να μην ασχολείται με την Τουρκία

Tags:
Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, κατάπαυση πυρός, εκεχειρία, Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ρωσία, Ρωσία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK