00:55 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνολικά 26 πρώην υπουργοί Εξωτερικών ζητούν από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να επεκτείνουν τη Νέα Στρατηγική Συμφωνία Μείωσης Όπλων - γνωστή και ως «New START».

Κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να επεκτείνουν τη Νέα Στρατηγική Συμφωνία Μείωσης Όπλων - γνωστή και ως «New START» - εξέδωσαν 26 πρώην υπουργοί Εξωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο κόσμος αποδείχθηκε ισορροπημένος και αξιόπιστος στην τήρηση των νομικών συνθηκών, των πολιτικών δεσμεύσεων και των συμπεριφορών που μπορούν να μειώσουν τις εντάσεις και τον κίνδυνο σύγκρουσης» αναγράφουν μεταξύ άλλων.

Και προσθέτουν: «Υπάρχει ένα βήμα που πρέπει να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και αυτό είναι η επιδίωξη των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας να υπογράψουν την επέκταση της “New START” για ακόμη πέντε χρόνια, προτού αυτή λήξει στις 5 Φεβρουαρίου του 2021».

Η παραπάνω δήλωση υπογράφεται από τα μέλη του υπουργικού φόρουμ «Άσπεν», ενώ μέσω της δημόσιας συζήτησης για την αναγκαιότητα ή μη επέκτασης της «New START», αλλά για και το σενάριο θέσπισης ευρύτερων οπλικών ελέγχων που θα συμπεριλαμβάνουν και την Κίνα.

Η «New START» προβλέπει σαφή όρια στον ορισμό των εκτοξευτών πυρηνικών πυραύλων, όπως και στην παραγωγή πυρηνικών κεφαλών.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά της να επεκτείνει την οπλική συμφωνία, χωρίς προϋποθέσεις, ενώ είναι «ανοικτή» και στο ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για την αναθεώρησή της.

Οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, στην κοινή τους δήλωση, υποστηρίζουν ότι η «New START» παρέχει μία ζωτικής σημασίας επιβεβαίωση αλλά και μέτρα διαφάνειας, τα οποία βοηθηθούν στην εδραίωση της στρατηγικής σταθερότητας.

Εκφράζουν δε, την ανησυχία για τον κίνδυνο επιτάχυνσης μιας «κούρσας εξοπλισμών» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ: Σύντομα διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τα πυρηνικά

Ρωσία: Το πυραυλικό σύστημα Avangard τέθηκε σε λειτουργία - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Tags:
new START, πυρηνικά όπλα, όπλα, όπλο, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK