10:31 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 90
Βρείτε μας

Ο άμαχος πληθυσμός της Βουδαπέστης περίμενε εναγωνίως την άφιξη των σοβιετικών δυνάμεων, επειδή ακόμα και το ψωμί είχε εξαφανιστεί από την πόλη.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 1944 έλαβε χώρα η σοβιετική επίθεση για την απελευθέρωση της Βουδαπέστης, η οποία μετατράπηκε σε μια σφοδρή σύγκρουση στους δρόμους της ουγγρικής πρωτεύουσας ανάμεσα στον Κόκκινο Στρατό με τους φανατικούς τοπικούς φασίστες και και την ελίτ των γερμανικών στρατευμάτων.

Η συγκεκριμένη μάχη χρησίμευσε ως «τελική πρόβα» για τον Απρίλιο 1945, που δόθηκε η τελευταία μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η μάχη του Βερολίνου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αφορμή την 75η επέτειο από την ολοκλήρωση της επιχείρησης στη Βουδαπέστη, αποχαρακτήρισε μια σειρά εγγράφων, φωτογραφιών και άλλων υλικών αρχείου, που δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Σοβιετικοί στρατιώτες τρέχουν μέσα στην πόλη της Βουδαπέστης
© Sputnik / Mikhail Grachev
Σοβιετικοί στρατιώτες τρέχουν μέσα στην πόλη της Βουδαπέστης

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα περιλαμβάνουν έναν χάρτη με ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1944 ο οποίος απεικονίζει τις σοβιετικές εκτιμήσεις σχετικά με τις θέσεις των ναζιστικών στρατευμάτων, ενώ το επίσημο διάταγμα που προαναγγέλει την επιχείρηση και τους στόχους της, είχε γίνει ήδη από την 27η Οκτωβρίου 1944.

Στο συγκεκριμένο διάταγμα τονίζεται πως η επίθεση υπαγορεύεται εξαιτίας της στρατιωτικής αναγκαιότητας λόγω της συνεχιζόμενης αντίστασης των στρατευμάτων του Άξονα, ενώ η επιχείρηση δεν είχε άλλο στόχο από την απελευθέρωση του ουγγρικού λαού από τα δεσμά της ναζιστικής κατοχής.

Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο από την απελευθέρωση της Βουδαπέστης από τον Κόκκινο Στρατό
© Φωτογραφία : RUSSIAN DEFENCE MINISTRY ARCHIVE
Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο από την απελευθέρωση της Βουδαπέστης από τον Κόκκινο Στρατό

Τα έγγραφα από το αρχείο περιλαμβάνουν επίσης μαρτυρίες που σχετίζονται με τις φρικιαστικές ναζιστικές βιαιοπραγίες εναντίον των πρώην ουγγρικών συμμάχων τους μετά την προσπάθεια της Βουδαπέστης να αλλάξει πλευρά στον πόλεμο.

Η Βέρμαχτ μπήκε στην Ουγγαρία τον Μάρτιο του 1944 και με τη βοήθεια των αρχών που συνεργάστηκαν με τα SS, πάνω από 500.000 Ούγγροι Εβραίοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα θανάτου.

Οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν επίσης τοπικές εκκλησίες, έστειλαν παιδιά και συνταξιούχους σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και διεξήγαγαν πολλά εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού. Οι εφημερίδες εκείνης της εποχής αναφέρουν ότι ο άμαχος πληθυσμός της Βουδαπέστης περίμενε εναγωνίως την άφιξη των σοβιετικών δυνάμεων, επειδή ακόμα και το ψωμί είχε εξαφανιστεί από την πόλη.

Οι αρχειακές φωτογραφίες της στρατιωτικής επιχείρησης, αποτυπώνουν εικόνες απόλυτης καταστροφής καθώς η Βουδαπέστη μετατράπηκε σε μια πόλη γεμάτη ερείπια, με κατεστραμμένα κτίρια και γέφυρες, διαλυμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στους δρόμους και φθορές σε μερικά από τα ιστορικά της μνημεία.

Οι δρόμοι της Βουδαπέστης μετά από την απελευθέρωση από τη ναζιστική κατοχή τον Φεβρουάριο του 1945
© Sputnik / Evgeny Hadley
Οι δρόμοι της Βουδαπέστης μετά από την απελευθέρωση από τη ναζιστική κατοχή τον Φεβρουάριο του 1945

Μάχες μέχρι τελικής πτώσης

Μεταξύ των εγγράφων, υπάρχει και ένα τελεσίγραφο της 29ης Δεκεμβρίου 1944, που απευθύνεται στα γερμανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται την πόλη.

Ο καπετάνιος του Κόκκινου Στρατού, Ι. Οσταπένκο και ο καπετάνιος M, Στάινμετς, ένας αξιωματικός που γεννήθηκε στην Ουγγαρία, που πολέμησε μαζί με τους Σοβιετικούς, δολοφονήθηκαν από τους Ναζί μετά την παράδοση των εγγράφων, κατά παράβαση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων κανόνων της εποχής.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν πως τον Ιανουάριο του 1945, πολλοί ντόπιοι φασίστες είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά σε πολλά κτίρια της πόλης, με στόχο να εκραγούν, ενώ είχαν εντολές να πολεμήσουν μέχρι να μην μείνει κανένας άνδρας ζωντανός, ακόμα και όταν οι Ναζί αξιωματικοί έφυγαν με αεροσκάφος από την πόλη, την ώρα που την περικύκλωσαν οι «κόκκινοι» στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης.

Μια άλλη διαταγή της 10ης Φεβρουαρίου 1945, επεσήμανε ότι ο Κόκκινος Στρατός είχε διαταγές να φερθεί με πολιτισμένο τρόπο στους αιχμαλώτους από τα στρατεύματα της Ουγγαρίας αλλά και να δώσει όπλα σε όσους στρατιώτες ή αξιωματικούς επέλεγαν να προσχωρήσουν στους Συμμάχους και πολεμήσουν.

Σοβιετικοί στρατιώτες πολεμούν ναζιστικά στρατεύματα στην Βουδαπέστη
© Sputnik / Ν. Eroshin
Σοβιετικοί στρατιώτες πολεμούν ναζιστικά στρατεύματα στην Βουδαπέστη

Μέτρα για να σταματήσει η βία εναντίον των πολιτών

Πρόσφατα, οι αρχές της Βουδαπέστης ανακοίνωσαν σχέδια για την ανέγερση άγαλμα αφιερωμένου στα θύματα της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, συνεχίζοντας την αφήγηση που ξεκίνησε μετά το 1989, όπου Σοβιετικοί στρατιώτες κατηγορούνται για βιασμούς γυναικών μετά την είσοδό τους στην πόλη.

Η Νατάλια Μαλινόφσκαγια, κόρη του στρατάρχη Ροντιόμ Μλινόβσκι, ενός από τους Σοβιετικούς διοικητές της επιχείρησης της Βουδαπέστης, τόνισε ότι ο πατέρας της επέβαλε αυστηρές ποινές που έφταναν μέχρι και στην εκτέλεση των στρατιωτών που διέπρατταν εγκλήματα κατά των αμάχων.

«Ο πατέρας μου έθεσε πολύ σκληρούς κανόνες κατά των κακοποιών και των βιαστών», είπε σε μια συνέντευξη και συμπλήρωσε πως: «υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις εγκλημάτων κατά του άμαχου πληθυσμού, αλλά τιμωρήθηκαν γρήγορα και με σκληρό τρόπο».

Σφοδρές συγκρούσεις στη Βουδαπέστη όπου ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ένωσης αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Ουγγαρίας
© Sputnik / RIA Novosti
Σφοδρές συγκρούσεις στη Βουδαπέστη όπου ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ένωσης αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Ουγγαρίας

Η δεύτερη μεγαλύτερη μάχη σε διάρκεια μετά το Στάλινγκραντ

Η επιχείρηση της Βουδαπέστης διήρκεσε 108 βίαιες μέρες και νύχτες και έληξε στις 13 Φεβρουαρίου 1945 με την πλήρη απελευθέρωση της ουγγρικής πρωτεύουσας από τις δυνάμεις του 2ου και 3ου Ουκρανικού Μετώπου που διοικούν οι στρατηγοί Μαλινόφσκι και Φιόντορ Τολμπούκιν.

Εκείνη τη νύχτα, στη Μόσχα, με την ευκαιρία της απελευθέρωσης της πόλης, οι πυροβολητές της Σοβιετικής Ένωσης απέδωσαν στρατιωτικό χαιρετισμό, πυροβολώντας στον αέρα 324 φορές.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μιάγκοφ, επιστημονικό διευθυντή της Ρωσικής κοινότητας για την Στρατιωτική Ιστορία, η επιχείρηση της Βουδαπέστης ήταν η δεύτερη δυσκολότερη μετά από εκείνη στο Στάλινγκραντ.

«Από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που απελευθερώθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα, ο αγώνας για τη Βουδαπέστη είδε τις μεγαλύτερες μάχες σε διάρκεια. Τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα μόνο στο Στάλινγκραντ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πανηγυρισμοί στην Πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης μετά την απελευθέρωσή της από τον Κόκκινο Στρατό
© Sputnik / RIA Novosti
Πανηγυρισμοί στην Πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης μετά την απελευθέρωσή της από τον Κόκκινο Στρατό

Συνολικά, η επιχείρηση της Βουδαπέστης κόστισε τη ζωή περίπου 80.000 σοβιετικών και συμμαχικών ρουμανικών στρατευμάτων, με 240.000 τραυματίες.

Υπολογίζεται ότι 50.000 άντρες των γερμανικών και ουγγρικών στρατευμάτων σκοτώθηκαν με 26.000 τραυματίες και 138.000 αιχμαλώτους.

Ακόμη, 76.000 πολίτες πέθαναν κατά τη διάρκεια των μαχών που διεξάγονταν κυριολεκτικά από σπίτι σε σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς - Ιστορικές μαρτυρίες

Ρώσος πρεσβευτής: Προσπαθούν «ξεδιάντροπα» να ξαναγράψουν την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Μόσχα: Πιθανώς θανατηφόρος ο ιός του ρεβιζιονισμού για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Tags:
ΕΣΣΔ, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ουγγαρία, Βουδαπέστη, Γερμανία, Κόκκινος Στρατός, Σοβιετική Ένωση, ναζί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK