20:27 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι όσο εκείνος βρίσκεται στο ανώτατο αξίωμα της χώρας δεν πρόκειται να υιοθετηθούν οι χαρακτηρισμοί «γονέας 1» και «γονέας 2» και προκλήθηκαν διάφορες συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι όσο βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας, δεν πρόκειται να υπάρξουν «γονέας 1» και «γονέας 2», υπερασπιζόμενος έτσι τις παραδοσιακές αξίες.

Εντούτοις, η εν λόγω άποψη του Πούτιν προκάλεσε διάφορες συζητήσεις από πολλούς αναλυτές αλλά και ακτιβιστές της LGBT κοινότητας ενόψει, μάλιστα, των συνταγματικών αλλαγών.

Μάλιστα, ο Πούτιν υποστήριξε πως δέχεται αιτήματα για κατοχύρωση της έννοιας της οικογένειας στο Σύνταγμα της Ρωσίας ως «ένωση ανάμεσα σ' έναν άνδρα και σε μια γυναίκα» στο ρωσικό Σύνταγμα.

Η παρατήρηση του Προέδρου προκάλεσε μια ανάμικτη αντίδραση στη Δύση, με ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν έχει λάβει θέση εναντίον του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Πρωταθλητής στις παραδοσιακές αξίες

Ο Πούτιν μπορεί να είναι υπέρμαχος των οικογενειακών αξιών, αλλά αρκετοί χαρακτηρίζουν τη στάση του ως «αξιοθαύμαστη», όπως ο Μιτς Ουίλιαμ, πρώην υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ίδιος, μάλιστα, σημειώνει:

«Η πολιτική ορθότητα είναι επιζήμια για τις παραδόσεις οποιουδήποτε κράτους και αποδυναμώνει τις μακρόχρονες πολιτιστικές αξίες».

Κάλεσε, δε, και άλλους ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ρώσου Προέδρου.

Από την πλευρά της, η αρθρογράφος Κέιτι Χόπκινς υπογραμμίζει:

«Είδαμε αυτή την ανωμαλία στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ άλλαξαν αυτές τις φόρμες, νομίζω, το 2011. Έτσι, έβγαλαν τους όρους "μητέρα" και "πατέρας" και έβαλαν "γονέας ένα" και "γονέας δύο", αλλά νομίζω ότι όταν βλέπουμε τολμηρή ηγεσία, βλέπουμε αυτή την προθυμία να είναι σαφής».

Η άποψη των ακτιβιστών της LGBT κοινότητας

Συνήγοροι των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και ακτιβιστές της LGBT κοινότητας, σύμφωνα με το «Pink News», θεωρούν ότι ο Πούτιν «υποσχέθηκε να διατηρήσει τη γλώσσα που σχετίζεται με το φύλο για να υπογραμμίσει την αντίθεση της χώρας στις σχέσεις του ίδιου φύλου».

Ο Πίτερ Τάτσελ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας, δηλώνει:

«Οι γονείς του ίδιου φύλου αξίζουν νομική αναγνώριση και προστασία για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Ως μια μικρή μειοψηφία, σε καμία περίπτωση δεν απειλούν ή αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς γονείς και τις οικογένειες».

Η Κρις Σέιν, Αμερικανίδα ειδικός στα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, αναφέρει:

«Στην πραγματικότητα, οι LGBT+ αγαπούν και LGBT+ οικογένειες υπήρξαν πάντα στο παρελθόν, υπάρχουν σήμερα και θα υπάρχουν πάντα».

Η οπτική του Συντάγματος

Ο Αμερικανός ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής, Στίβεν Έμπερτ, στρέφει το ενδιαφέρον του στις ενδεχόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις. 

Έτσι, ο κ. Έμπερτ τονίζει:

«Η έκκληση του Πούτιν για το "νέο" Σύνταγμα ώστε να "προστατεύσει" ειδικά τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, δηλώνοντας πως μια οικογένεια αποτελείται από "μια μαμά και έναν μπαμπά, όχι από έναν γονέα #1 και #2" εγείρει την ανησυχία ότι η απαγόρευση αυτής της απαίτησης μπορεί να έχει την αθέλητη συνέπεια του ανοίγματος των θυρών για αντιφρονούντες/υποστηρικτές άλλων μη γενικών ιδεών "αλλά το Σύνταγμα δεν απαγορεύει συγκεκριμένα αυτά"».

Εκτός πλαισίου

Ο Βέλγος Άντι Φέρμοτ, ακτιβιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων, σχολιάζει «τον τεράστιο όγκο παραπληροφόρησης που έχει εξαπλωθεί για τον Ρώσο Πρόεδρο και για τη Ρωσία» και για το «πόσο μια μικρή διαφοροποίηση απορροφάται από το πλαίσιο».

Ο ίδιος, μάλιστα, εξηγεί:

«Υπάρχει ανοχή στην ομοφυλοφιλία στη Ρωσία, είναι μόνο μια ατομική επιλογή μεταξύ των ανθρώπων. Ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας στη Ρωσία εξακολουθεί να είναι η παραδοσιακή οικογένεια, αλλά εκτός από αυτό οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να γίνονται ομοφυλόφιλοι στη Ρωσία, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί για πολλές χώρες του κόσμου. Ο Πούτιν πιστεύει ότι ο νομοθέτης δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην προσωπική επιλογή των ανθρώπων. Τώρα βλέπετε ξανά πώς χρησιμοποιούνται όλα τα πράγματα για να παραπλανηθεί η Ρωσία και ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν παρεξηγούνται αφού διαστρεβλώνονται πλήρως».

Προηγουμένως, η δήλωση του Πούτιν προκάλεσε μια κάπως μικτή ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο, καθώς το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να καταπολεμήσει τη διάκριση των LGBT ανθρώπων, προσθέτοντας ότι αισθάνεται υπερήφανα ότι ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι νόμιμος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός βουλευτής, Βίτο Κομεντίνι, χαρακτήρισε τη στάση του Πούτιν για το θέμα αυτό ως παράδειγμα προστασίας των χριστιανικών αξιών και της παραδοσιακής κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα:

Βελόπουλος στο Sputnik: Μπράβο στον Πούτιν, ούτε στην Ελλάδα να μην εφαρμοστεί «γονέας 1, γονέας 2»

Tags:
οικογένεια, γονείς, Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK