08:07 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η συνάντηση που είχαν στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συμφωνία για την διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία, κατέληξαν μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως δήλωσε αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ομάδες των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ, τη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, αύξησαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους φέτος.

«Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι εξτρεμιστές που μάχονται στην Ιντλίμπ έχουν αυξήσει σημαντικά τις δραστηριότητές τους, πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Πούτιν.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε πως Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν σε ένα κοινό έγγραφο σχετικά με την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Συρία.

«Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας, συμφωνήσαμε σε ένα κοινό έγγραφο, οι διατάξεις του οποίου θα ανακοινωθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Το έγγραφο αυτό θα παρουσιάζει τις κοινές αποφάσεις που πήραμε σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις διαβουλεύσεις μας που διήρκεσαν περισσότερο από έξι ώρες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως συχνά, Μόσχα και Άγκυρα διαφωνούν συχνά σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη Συρία, όμως οι δύο χώρες πάντα βρίσκουν ένα κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση.

«Δεν συμφωνούμε παντα με τους Τούρκους εταίρους μας στις αναλύσεις μας για το τι συμβαίνει στη Συρία αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, βασιζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, επιτυγχάνουμε την εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων σε σοβαρά ζητήματα», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα πως οι συμφωνίες που συναποφάσισε με τον Τούρκο ομόλογό του θα αποτελέσουν μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης στην Ιντλίμπ της Συρίας.

«Ελπίζω ότι σημερινές συμφωνίες θα λειτουργήσουν ως μια καλή βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη απαγόρευσης της κλιμάκωσης της Ιντλίμπ και θα θέσουν ένα τέλος στα δεινά του άμαχου πληθυσμού... Ελπίζω πως οι συμφωνίες μας θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα», σχολίασε επιπλέον ο Ρώσος Πρόεδρος.

Συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα για την Συρία
© Sputnik / Sergey Guneev
Συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα για την Συρία

Τέλος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο ηγέτη για την άφιξή του στη Μόσχα και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ερντογάν που ήρθε στη Μόσχα σήμερα, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των καλών διμερών μας σχέσεων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Τούρκους συναδέλφους για το δύσκολο, αλλά εποικοδομητικό έργο που κατέληξε, κατά τη γνώμη μου, σε ένα θετικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ερντογάν: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα μεταξύ 5ης και 6ης Μαρτίου, θα εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε πως τα τουρκικά στρατεύματα διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν σε οποιαδήποτε «εχθρική πράξη» από τον συριακό στρατό, όμως διαβεβαίωσε πως οι Τούρκοι στρατιώτες απλώς θα επιβλέπουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 100ης επετείου των ρωσοτουρκικών διμερών σχέσεων.

«Φέτος, γιορτάζουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, γι' αυτό προσκάλεσα τον κ. Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία, με αφορμή αυτό το γεγονός», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τέλος, εξήρε τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν ειλικρινείς.

Tags:
Άγκυρα, Μόσχα, Ιντλίμπ, Συρία, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK