13:58 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ρωσία, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, από την οποία η Ουάσινγκτον προτίθεται να αποχωρήσει, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (21/05).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανακοίνωσή του, απάντησε στην απόφαση της διοίκησης Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών (Open Skies Treaty) και έκανε λόγο για «αμερικανικές παραβιάσεις» ενώ τόνισε την επιθυμία του για «διάσωση της συμφωνίας που είναι ουσιώδης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ειδικότερα, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας επισημαίνει:

«Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συνθήκη, θα πλήξουν μια μάλλον εύθραυστη ισορροπία συμφερόντων των μελών της. Ως αποτέλεσμα, δεν θα υποφέρει μόνο η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, αλλά και το ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας στο σύνολό του».

Ακόμα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η χώρα είναι έτοιμη να προσπαθήσει να επαναφέρει τη Συνθήκη μέσω διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τέτοιες συνομιλίες θα πρέπει, επίσης, να διευθετήσουν και τις ανησυχίες της Ρωσίας για την Ουάσινγκτον. 

Χαρακτηριστικά, η Μόσχα δηλώνει το εξής:

«Η Ρωσία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει άθικτη τη Συνθήκη και πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες διαφορές μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Συνθήκης Ανοιχτών Ουρανών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων με την εφαρμογή της Συνθήκης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις αμερικανικές κατηγορίες για «παραβιάσεις», τονίζοντας πως προκλήθηκαν «σοβαρές ανησυχίες» στη Μόσχα, και επισήμανε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας για τον περιορισμό ορισμένων πτήσεων ήταν είτε μια απάντηση σε παρόμοιους περιορισμούς που επιβάλλονται από τους συμμάχους των ΗΠΑ, ή προβλέπονται από την ίδια τη Συνθήκη.

Αξιωματούχοι της διοίκησης του Τραμπ, σύμφωνα με τα όσα είπαν σε μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το σκεπτικό πίσω από την κίνηση των ΗΠΑ, ανέφεραν τις περιοριστικές πτήσεις της Ρωσίας πάνω από τη Μόσχα, τη δημοκρατία της Τσετσενίας, καθώς και κοντά στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Η Ρωσία αναγνώρισε και τα δύο ως ανεξάρτητα κράτη το 2008, παρότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ανήκουν ακόμα στη Γεωργία.

Απαντώντας στον εν λόγω ισχυρισμό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι ενώ έχει πράγματι απαγορεύσει τις πτήσεις παρατήρησης εντός 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα των δύο δημοκρατιών του Καυκάσου, το έκανε αφού η Γεωργία -η οποία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης- αρνήθηκε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και αρνήθηκε ρωσικές αποστολές αναγνώρισης πάνω από το έδαφός της.

Tags:
συνθήκη, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK